Zeci de mii de oameni din Turcia încă trăiesc în containere. Critici la adresa guvernului, după doi ani de la cutremurul devastator

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

La doi ani de la cel mai devastator cutremur din istoria recentă a Turciei, regiunile sud-estice ale țării și părți din nordul Siriei continuă să se confrunte cu rămășițele acestei tragedii. Deși guvernul turc a promis reconstrucția rapidă a zonelor afectate, multe persoane trăiesc încă în condiții precare și se află departe de a putea reveni în casele lor.

Pe 6 februarie 2023, un cutremur cu o magnitudine de 7,8 grade a devastat 11 provincii. Orașul Antakya a fost cel mai grav afectat, unde peste 55.000 de persoane au murit și 107.000 au fost rănite.

„Rănile noastre sunt încă proaspete, încă sângerează. Promitem să păstrăm această durere vie în inimile noastre. Petrecem această zi întunecată împreună cu prietenii noștri, uniți ca unul singur - nici vântul rece, nici praful pământului nu ne întristează. Îți promitem, Antakya antică, că vom reconstrui acest oraș cu propriile noastre mâini.”, a spus mulțimii rezidentul și activistul Ozgur Tiras. 

În ciuda eforturilor masive de reconstrucție, locuitorii din zonele cele mai afectate sunt în continuare strămutati și trăiesc în locuințe temporare, conform Reuters.

„Suntem norocoși că am reușit să livrăm 201.431 de unități locative în mai puțin de doi ani.”, a declarat președintele Tayyip Erdogan, dar aceste progrese rămân mult în urma promisiunilor inițiale.

Comunitățile afectate nu își pierd speranța

La două zile după anunțul tragic al cutremurului, locuitorii din Antakya s-au adunat pentru a marca momentul în care pământul a fost zguduit pentru prima dată, având ramuri de laur și torțe.

„Fără uitare, fără iertare, fără reconciliere”, au scandat aceștia cu o durere profundă și un sentiment de neîmplinire a promisiunilor guvernamentale. Deși au existat eforturi pentru a reconstrui orașele și regiunile afectate, locuitorii încă se confruntă cu o lipsă de infrastructură adecvată, în ciuda promisiunilor de reconstrucție rapidă.

Imaginile recente arată orașele goale, străzile nelocuite și muncitori care încă demolează ruinele. De asemenea, lipsa locuințelor permanente este un factor semnificativ care afectează stabilitatea regiunii și crește tensiunile între autoritățile locale și cetățeni. Multe dintre victimele cutremurului au fost nevoite să se adăpostească în containere sau să caute refuge temporar la familii și prieteni, fiind dezamăgiți de viteza lentă a reconstrucției.

Critici la adresa guvernului și întârzierile din reconstrucție

Liderul principalului partid de opoziție, CHP, Özgür Özel, a declarat că doar 30% din reconstrucția promisă a fost finalizată, iar în unele zone, cum ar fi Hatay, rata de finalizare este de numai 18%.

„Cum se pot uita în ochii celor care au fost nevoiți să trăiască în containere timp de doi ani și să spună că și-au respectat promisiunile?”, a întrebat Özel.

„Rănile noastre sunt încă proaspete, încă sângerează. Promitem să păstrăm această durere vie în inimile noastre. Petrecem această zi întunecată împreună cu prietenii noștri, uniți ca unul singur - nici vântul rece, nici praful pământului nu ne întristează. Îți promitem, Antakya antică, că vom reconstrui acest oraș cu propriile noastre mâini.”, a spus mulțimii rezidentul și activistul Ozgur Tiras. 

De asemenea, grupurile de ajutor internaționale și locale spun că procesul de reconstrucție este mult prea lent și că problemele persistă. Într-un raport recent, Asociația victimelor cutremurului din Hatay a declarat că 400.000 de persoane trăiesc încă în condiții precare, fără o asistență medicală adecvată și cu o infrastructură inexistentă.

Probleme de sănătate și siguranță continuă

Locuitorii din regiunile afectate nu sunt doar afectați de lipsa locuințelor permanente, ci și de condițiile de viață insalubre. De exemplu, expunerea la azbest, provenită din demolările nereglementate, pune în pericol sănătatea celor care trăiesc încă în containere sau în adăposturi temporare. Aceasta a devenit o preocupare majoră pentru organizațiile de ajutor care lucrează în regiune.

Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) a subliniat că reconstrucția trebuie accelerată pentru a preveni o criză umanitară prelungită.

„Ritmul este mult prea lent pentru un dezastru de această magnitudine.”, au spus reprezentanții IFRC.

Un viitor nesigur pentru sud-estul Turciei

În ciuda ajutoarelor guvernamentale și a promisiunilor de reconstrucție, Turcia se confruntă cu un viitor incert în regiunile devastate de cutremur. Anumite zone, cum ar fi Hatay, riscă depopularea din cauza întârzierilor din reconstrucție și a lipsei de locuri de muncă. Oamenii continuă să plece în căutarea unei vieți mai bune, iar în orașele golite de locuitori, întreprinderile și viața culturală sunt în declin.

Guvernul turc a anunțat că până la sfârșitul anului 2025 vor fi livrate 423.000 de locuințe și locuri de muncă, iar pentru eforturile de recuperare au fost alocate 584 de miliarde de lire turcești (19 miliarde de dolari). Cu toate acestea, reconstrucția rămâne un proces complex și anevoios, care va necesita timp și resurse pentru a înfrunta toate provocările și a reda speranța celor afectați.

Durerea este încă vie în inimile celor care au pierdut totul, iar promisiunile guvernamentale nu sunt suficiente pentru a vindeca aceste răni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel