O încercare a membrilor APCE de a sancţiona delegaţia rusă după războiul din Georgia a creat disensiuni la Strasbourg, ambasadorul român afirmând în 2009 că organizaţia ia în serios acest subiect, conform unei note diplomatice obţinute de WikiLeaks, publicată de Guardian în ediţia online de sâmbătă.
Potrivit documentului, datat 24 septembrie 2009 şi semnat de consulul general american la Strasbourg, Vincent Carver, ambasadorul georgian îşi exprimase încrederea că următoarea sesiune a APCE va decide o formă de sancţionare a delegaţiei ruse.
"El a spus că este momentul ca organizaţia să penalizeze Rusia pentru nerespectarea angajamentelor faţă de CoE, inclusiv, dar nu numai, acţiunile sale din Abhazia şi Osetia de Sud", precizează documentul clasificat "confidenţial".
Mai mult de 70 de membri APCE, reprezentând în principal partide conservatoare din Europa Centrală şi de Est, au semnat o petiţie prin care solicitau dezbaterea acreditării delegaţiei ruse. Documentul nu a fost semnat de nici un delegat georgian, pentru a demonstra că este vorba despre "o problemă a CoE, nu de una a Georgiei".
"În timp ce ambasadorul român ne-a spus că CoE va demonstra că ia în serios subiectul, ambasadorul danez ne-a declarat că majoritatea statelor membre, după exemplul UE, NATO şi al diferitelor ţări europene şi din afara Europei, vor relaţii mai bune cu Rusia şi deci vor încerca să evite o confruntare", precizează nota diplomatică. "El a adăugat că liderii grupurilor politice şi comitetelor APCE nu susţin discutarea acreditării Rusiei", iar ambasadorul rus a subliniat că orice încercare de a pune sub semnul întrebării acreditarea "va afecta imaginea APCE şi CoE".
Carver aprecia însă că, în faţa ameninţării Rusiei de a-şi retrage delegaţia, APCE nu va susţine impunerea unor sancţiuni serioase împotriva Moscovei, informează Mediafax
Conform unei alte note diplomatice, publicate la începutul lunii decembrie, Suedia voia să excludă Rusia din Consiliul Europei ca urmare a războiului ruso-georgian din 2008. "În calitate de preşedinte al Consiliului Europei, Suedia va încerca să obţină sprijinul altor membri împotriva Rusiei şi, în următoarele luni, să excludă Rusia prin vot", precizează nota diplomatică redactată de ambasada americană la Stockholm.
"Este încă într-un stadiu iniţial, dar acesta este actualul obiectiv al ministrului de Externe (Carl) Bildt", adaugă documentul citat, care precizează: "Ideea este să folosească preşedinţia suedeză a Consiliului Europei pentru a mobiliza sprijinul necesar şi a exclude Rusia din Consiliul Europei".
Împreună cu Marea Britanie, Belgia, Danemarca, ţările baltice, Slovenia, Slovacia şi Bulgaria, Suedia voia şi o poziţie dură şi "o reacţie fermă" a Uniunii Europene împotriva Rusiei. În acelaşi timp, Franţa, Germania, Irlanda, Olanda, Malta şi Ciprul insistau asupra importanţei respectării încetării focului în Georgia.
În august 2008, armata rusă a invadat o parte a Georgiei, aliat al Statelor Unite, pentru a respinge forţele georgiene care încercau să preia controlul asupra regiunii separatiste proruse Osetia de Sud. Conflictul armat a determinat o perioadă de tensiune în relaţiile dintre NATO şi Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu