Vladimir Putin a ținut prima conferință de presă după momentul anexării Crimeei la Rusia. Duminică, 16 martie, a fost un moment important, oamenii votând dacă vor ca această regiune să aparțină de Rusia.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat anexarea Crimeii la Rusia. Șeful statului a ținut o conferință de presă după acest moment istoric care a modificat din nou harta Ucrainei.
Iată cele mai importante declarații ale lui Vladimir Putin:
Sunt aici pentru un moment de importanță istorică. Pe data de 16 martie, în Crimeea a avut loc un referendum care a corespuns criteriilor internaționale. Aproape 96% dintre cei care au venit la vot au ales alipirea la Rusia.
Pentru a înțelege de ce a fost luată aceasta decizie este suficient să înțelegem istoria Crimeei.
Știu că locuitorii Crimeii susțin un stat în care trei limbi să fie luate în seamă: cea rusă, cea ucraineană și cea tătară.
Toată lumea trebuie să înţeleagă cât de importantă este Crimeea pentru Rusia. Aici este o bucată din istoria preţioasă a Rusiei. Crimeea este pământ rusesc. Relația cu Ucraina este foarte importantă.
Noi înțelegem că oamenii din Ucraina și-au dorit schimbarea. Autoritățile și puterea de la Kiev i-au făcut pe oameni să simtă că s-au săturat. Puterea se schimbă, dar atitudinea față de națiune, nu.
Astăzi putem vorbi deschis despre negocierile la începutul anului 2000 când președintele Kuchma m-a rugat să grăbesc procesul de delimitare a granițelor Rusiei cu Ucrainei. Nu au fost însă negocieri, ci doar delimitări ale graniței. Toți ne-am dat seama de implicațiile acelui lucru. Am decis să renunțăm la acel proces. Am recunoscut Crimeea ca teritoriu al Ucrainei și mai multe zone. Aveam nevoie atunci de relații bune cu Ucraina. Era vorba despre o chesiune teritorială și am crezut că Ucraina ne este un bun vecin. Rusia vrea ca oamenii să trăiască democratic, civilizat.
Trebuie să înțelegem niște realități. Mulți oameni din Ucraina au plecat în alte țări pentru a-și găsi locuri de muncă. Aproape trei milioane de ucraineni au venit în Rusia, iar ajutorul pe care l-am acordat a fost pe măsură.
Îi înțeleg pe cei care au ieșit pe Euromaidan, au protestat și au cerut alegeri juste. Ei au manifestat împotriva sărăciei. Alegerile trebuie să schimbe puterea.
Evenimentele recente din Ucraina au avut alte scopuri. A fost o lovitură de stat în Ucraina. Au vrut să ia puterea prin folosirea terorii. Este vorba despre naționaliști. Ei au făcut asta! Acești naționaliști încă sfidează ceea ce se întâmplă în Ucraina, încearcă să submineze drepturile minorităților.
Ceea ce s-a întâmplat în Ucraina putem asemăna cu ceea ce a făcut Adolf Hitler. Acești oameni nu negociează situația în propria lor țară și nu vor să negocieze. Vorbim de politicieni care au nevoie de permisiunea celor de pe Euromaidan. Și nu glumesc!
În al doilea rând, ca președinte al Rusiei, aș fi putut să folosesc forța în Ucraina, dar nu mi-am exercitat acest drept. Trupele ruse nu au fost în Crimeea. Atunci când parlamentarii din Crimeea au decis referendumul, a dat acestei zone dreptul de a-și decide soarta. Ucrainenii și-au folosit acest drept, dar cei din Crimeea, nu.
Nu am văzut niciun conflict armat în Crimeea. Nu au fost victime. De ce? Este simplu răspunsul. Nu putem lupta împotriva voinței libere a oamenilor. Este imposibil. Aș vrea să le mulțumesc acelor soldați ucraineni care nu au deschis focul și care nu și-au mânjit mâinile cu sânge. S-a vorbit despre intervenție, agresiune. Eu nu îmi amintesc niciun intervenționism, nicio împușcătură.
Noi am oferit mereu cooperare. Vrem să lucrăm pe baze egale, dar nu am văzut reciprocitate. Am fost înșelați, am fost păcăliți. S-au făcut manevre în spatele nostru, mă refer la ce s-a întâmplat la granița de Est. Nu am putut înghiți așa ceva. Vorbim despre scutul antirachetă, de tot ce s-a întâmplat.
În ceea ce privește Ucraina, partenerii noștri au depășit limita. Știau perfect că sunt milioane de ruși în Crimeea, așa că de ce au pierdut controlul? Știau că Rusia se află într-un punct în care nu poate renunța. Trebuie să recunoaștem că Rusia este o națiune ca și celelalte și trebuie respectată. Este o națiune puternică.
Vreau să mă adresez acum Americii. Ei se mândresc că libertatea este totul pentru ei, dar de ce nu susţin acest lucru şi în cazul Crimeei? La fel şi Germania!
Apreciem acele țări care ne-au respectat decizia. Și aici mă refer la China. Aș vrea să mulțumesc conducerii Chinei care a înțeles contextul cultural. Și germanii știu că mă înțeleg. De asemenea, mulțumesc și Indiei.
Nu vrem să afectăm interesele celor din Ucraina.
Crimeea este a rușilor și tătarilor. Vom fi casa pentru toate etniile. Mereu voi susține asta!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu