Vlad Voiculescu, marele geniu al spitalelor, lasă fără 220 de paturi șase specialități de la Colentina

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Spitalul Clinic Colentina din București a anunțat că, începând cu marți, 10 decembrie 2024, nu vor mai avea loc internări în șase secții și compartimente medicale, printre care Neurochirurgia, Hematologia, Ortopedia și ORL. Decizia vine pe fondul faptului că unitatea medicală nu mai deține o autorizație sanitară de funcționare valabilă pentru aceste structuri, autorizație emisă de Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSP-MB). Situația a scos la iveală deficiențe majore care datează de ani buni.

O criză care se putea evita

Problema își are rădăcinile în managementul fluctuant. În 2017, Bogdan Andreescu, un manager apreciat pentru reformele și modernizările aduse, a fost schimbat de fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea. De atunci, conducerea Spitalului Colentina a fost gestionată doar prin manageri interimari, sub coordonarea Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).

Lipsa unui concurs pentru ocuparea definitivă a poziției de manager a dus la instabilitate și la decizii haotice. Managerii au fost schimbați în funcție de interese politice sau administrative, iar proiectele de modernizare și conformare au stagnat. ASSMB nu a mai organizat niciun concurs, iar de patru ani se joacă cu managerii. Dacă le convine cum se comportă, îl lasă. Dacă nu, îl schimbă la șase luni.

În aprilie 2024, pentru autorizația sanitară de funcționare a spitalului, DSP a emis o listă de recomandări clare pentru renovări și reparații, mai ales pentru Pavilionul B, cel mai mare din unitate, care are 220 de paturi. Deși lucrările au început, multe dintre cerințe nu au fost respectate, ceea ce face imposibilă eliberarea unei noi autorizații.

DSP refuză să închidă ochii la nereguli. Și pe bună dreptate pentru că ce scrie în lege, asta trebuie să facă. Nu pot să elibereze o autorizație sanitară fără respectarea cerințelor. Dacă se întâmplă un incident, cine își asumă responsabilitatea?

Pierderi majore pentru spital

Fără cele 220 de paturi și șase specialități medicale, Spitalul Colentina riscă să piardă contracte importante cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Pierderea acestor specialități va scădea indicele de complexitate al cazurilor tratate, ceea ce înseamnă resurse financiare reduse pentru toate secțiile. În plus, viitorul medicilor din specialitățile afectate este incert.

Cine e responsabil?

Responsabilitatea pentru această situație este aruncată dintr-o parte în alta. ASSMB, instituția care coordonează spitalul, este implicată în propriile scandaluri interne, între directoare și adjuncți, iar procuratura investighează deja probleme administrative.

În aprilie, când a apărut criza, Vlad Voiculescu, figură centrală a noii clase politice și un nume vehiculat în legătură cu ASSMB, se pare că a promis soluții rapide. Deși banii pentru renovări au fost alocați, lucrările necesare pentru autorizare nu au fost realizate corespunzător. 

Cine plătește prețul?

Decizia DSP de a nu compromite standardele sanitare este corectă, dar Spitalul Colentina, un simbol al excelenței medicale bucureștene, este acum în pericol de a pierde servicii esențiale și resurse financiare importante.

Vlad Voiculescu și ASSMB poartă o mare parte din responsabilitate pentru această criză. Lipsa unei viziuni clare, gestionarea haotică a conducerii și eșecul implementării cerințelor DSP afectează nu doar o instituție, ci și pacienții care depind de serviciile acesteia. Cei responsabili ar trebui să răspundă pentru această situație, iar autoritățile să ia măsuri urgente pentru a preveni colapsul unei instituții medicale de referință.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel