Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit telefonic la Antena3 CNN unde a vorbit despre vizita lui Joe Biden în Marea Britanie.
Bogdan Chirieac este de părere că legătură dintre cele două țări este foarte strânsă.
„Este prima întâlnire dintre cei doi de la preluarea mandatului de Regele Charles al III-lea. La încoronare președintele Biden nu a putut participa, a fost soția acestuia. Deci, vizita mi se pare absolut normală în contextul politic și de securitate actual. Marea Britanie și SUA au un parteneriat special, adevărat, puternic, verificat, de-a lungul războaielor mondiale.
Și din punct de vedere istoric, America a fost o colonie britanică, apoi și-a declarat independența, deci contactele sunt extrem de puternice din toate punctele de vedere, dar în contextul actual, inclusiv interoperabilitatea militară și compatibilă, dar și de același nivel, există între SUA și Marea Britanie. Turneul Joe Biden în Europa se desfășoară în marja summitului de la Vilnius.”, a spus Bogdan Chirieac.
Analistul politic a vorbit și despre faptul că Joe Biden a decis să trimită muniție cu dispersie în Ucraina.
„Un anunț extrem de important, nu foarte bine primit de Marea Britanie. Nu doar de Marea Britanie, dar Marea Britanie este importantă în Europa. Primul partener, indiferent ce ar spune unii și alții, al Americii, rămâne întotdeauna Marea Britanie. Și ei sunt împotriva muniției cu dispersie.
De ce? Pentru că pur și simplu, orice ființă vie de pe o anumită suprafață, când se detonează o astfel de bombă care are în ea o mulțime de bombe mici care la rândul lor explodează, pe o suprafață întreagă, cam tot ce e viu dispare. Asta înseamnă că pot fi și militari și civili. Foarte important lucrul acesta. De multe ori armata rusă e adăpostită prin sate, mai sunt civili pe acolo, fie un fel de ostatici luați, fie care nu au apucat să se evacueze , deci președintele Biden a vorbit despre muniția cu dispersie doar pe o perioadă limitată.”, a spus Bogdan Chirieac.
Mâine începe summitul de la Vilnius
„Joe Biden va avea discuții, există și presiunea incredibilă exercitată de președintele Zelenski pentru ca țara sa să fie admisă în NATO. Răspunsul este logic: nu în acest moment fiindcă pentru ca o țară să fie admisă în NATO nu e nevoie doar de determinare, curaj și bravură pe câmpul de luptă, sau să ai armata bine înzestrată și bine antrenată. Pentru a fi membru NATO ai nevoie să îndeplinești foarte multe criterii, multe dintre ele care nu au legătură cu milităria, au legătură cu democrația.
Vedeți foarte bine că unul dintre partenerii problema ai NATO în acest moment este Turcia.", a spus Bogdan Chirieac la Antena3 CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu