Visul spațial al lui Macron de a concura cu sateliții lui Elon Musk ar putea deveni realitate

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Europa vrea să concureze cu giganții spațiali americani și asiatici. Fuziunea propusă între francezii de la Eutelsat și britanicii de la OneWeb dă speranță de reușită în acest sens.

Cursa către ”cucerirea spațiului” prinde viață. În februarie, președintele francez Emmanuel Macron a numit necesitatea creării unui gigant satelit capabil să concureze cu SpaceX de la Elon Musk o ”chestiune de suveranitate”.

În aceste zile, visul lui Macron ar putea deveni realitate

Operatorul francez de satelit Eutelsat este în discuții pentru o fuziune cu concurentul britanic OneWeb. Prima care a dat vestea posibilei uniri a celor două grupuri a fost agenția de presă americană Bloomberg, care a definit eventualul rezultat al operațiunii ”un campion european capabil să concureze cu SpaceX a lui Elon Musk”.

Cu toate acestea, nu este sigur că operația va avea succes. De fapt, Eutelsat are ca al patrulea cel mai mare acționar al său fondul suveran China Investment Corp., controlat de Beijing. 

Marea Britanie, unde are sediul OneWeb, a analizat cu atenție tranzacțiile care implică investitori străini. 

Totodată, Eutelsat a reamintit că orice acord ar avea nevoie de toate avizele organelor antitrust și că, prin urmare, nu există nicio certitudine că se va ajunge la un acord privind fuziunea. Prin urmare, acțiunile Eutelsat au scăzut cu 8% după anunțul de luni, cea mai puternică scădere din ultimele opt luni.

Indiferent de temerile legate de posibilitatea ca autoritățile antitrust să blocheze fuziunea din cauza prezenței chinezilor în joc, rămâne importanța încercării care manifestă noua hotărâre europeană de a o juca alături de marii americani și asiatici. 

Dacă acordul va avea succes fuziunea ar putea intra în noua ”cursă a companiilor și guvernelor pentru a oferi conectivitate rapidă prin sateliți pe orbită joasă”.

Citește și:

Războiul spațial abia a început. China ar fi gata să atace Starlink, ”constelația” lui Elon Musk

Vizibili cu ochiul liber, miile de sateliți ai constelației Starlink, trimiși în spațiu de compania SpaceX a lui Elon Musk, îi enervează foarte mult pe liderii chinezi.

Inițial, Starlink își propunea să ofere acces la internet în întreaga lume, în special în zonele inaccesibile, dar de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, Elon Musk a jucat un rol crucial prin Starlink. Constelația a fost pusă la dispoziție pentru a oferi ucrainenilor conexiuni la internet.

Cercetătorii chinezi lucrează în prezent la metode de distrugere a sateliților Starlink

Potrivit South China Morning Post, „oamenii de știință chinezi lucrează în prezent la metode de distrugere a sateliților Starlink”.

Compania lui Elon Musk este într-adevăr acuzată că a ajutat armata SUA să mărească mult viteza de transmitere a datelor „în special pentru avioanele de luptă și dronele de luptă”.

China se teme că Starlink ar putea furniza același tip de date în cazul unui conflict în care ar fi implicată. De asemenea, Starlink ar putea urmări în cele din urmă rachetele hipersonice folosite de Rusia și China.

Metode de distrugere a Starlink

În raportul lor, oamenii de știință evocă  folosirea de bruiaj radio, care poate întrerupe comunicațiile sau interfera cu anumite componente electronice, sau folosirea de lasere a căror rază poate orbi senzorul sateliților.

China este deja capabilă să dezactiveze sateliții, dar doar individual. În acest caz, chinezii consideră că  dezafectarea câtorva sateliți nu va fi suficientă pentru a doborî Starlink, deoarece este „un sistem descentralizat”.

Până la urmă, una dintre soluțiile recomandate ar fi să răspundă la Starlink prin crearea unei rețele similare de sateliți mici, atât pentru a monitoriza constelația lui Elon Musk, dar și pentru a putea dezactiva rapid o mare parte a rețelei. 

În urmă cu câteva săptămâni, confruntat cu implicarea lui Starlink în războiul din Ucraina, șeful agenției spațiale ruse îl amenințase deja pe Elon Musk, acesta din urmă declarând că se teme pentru viața sa.

Citește mai mult AICI.

 

 

Vezi și:

America și Rusia au semnat acordul: astronauții americani și ruși vor împărți spațiul la bordul aceleiași nave spațiale

Două locuri pe două lansări separate ale navei spațiale rusești Soyuz au fost rezervate pentru astronauții NASA, primul fiind programat să decoleze de la locul de lansare al Cosmodromului din Kazahstan în luna septembrie, potrivit CNN.

Cosmonauții ruși se vor alătura la cel puțin două viitoare misiuni SpaceX la Stația Spațială Internațională. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel