Violenţa în familie. Ambasadoare Franța: Chestiune politică. Copiii mor, sunt torturaţi

Violenta in familie
Violenta in familie

Violenţa în familie nu este doar un subiect socio-medical, ci este o chestiune politică deoarece are efecte pe termen lung asupra adulţilor care au fost victime, a declarat ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Michele Ramis.

Aceasta a vorbit în cadrul conferinţei "Suntem cu toţii responsabili să acţionăm împotriva maltratării copiilor în familie", la care au participat ambasadorii SUA, Israelului, Belgiei, Austriei, Algeriei, Libanului şi Peru. Ramis a descris prezenţa diplomaţilor din cele şapte state drept un "semnal politic foarte puternic".

"Cred că actualitatea ne arată că suntem departe de a fi rezolvat această problemă", a afirmat ambasadoarea Franţei referitor la violenţa împotriva copiilor. Ea s-a referit şi la aspectul privat al violenţei în familie.

"Suntem în secolul XXI şi sunt copii care încă mor în mijlocul familiei, care sunt torturaţi, violaţi, bătuţi şi ştim că, pentru că aceste violenţe se petrec în spatele uşilor închise, noi luăm la cunoştinţă o parte infimă din această realitate. Violenţele au loc în intimitatea căminului, agresorii sunt cei ce ar trebui să fie protectorii copiilor, restul membrilor familiei sunt complici, ca martori. Este o realitate teribilă a secolului XXI", a afirmat ea.

"Violenţa domestică, mama tuturor formelor de violenţă"

Ambasadoarea i-a descris pe copiii care cad victime violenţei domestice ca fiind "prizonieri ai spaţiului familiei, considerat sacru".

"Violenţa ia diverse forme - violenţă fizică, sexuală, psihologică. Aceste forme de maltratare rămân de multe ori între pereţii propriei locuinţe iar victimele sunt lăsate singure, cu ruşinea proprie, faţă în faţă cu o societate ce le neagă", a adăugat ea.

Diplomatul a vorbit despre efectele pe care violenţa în copilărie le are asupra adultului. Violenţa, a arătat ea, "perturbă construcţia personalităţii copilului - alterată, defensivă, ce are cărămizi lipsă sau etape sărite". În acest context, a punctat diplomatul, "chiar şi copiii puternici prezintă sechele".

"Violenţa în familie produce probleme sociale şi politice. Copiii care au fost victime ale violenţei pot deveni adulţi asociali, devianţi, criminali şi periculoşi pentru societate, care alimentează conflicte (...). Privind aceste cifre ne întrebăm dacă nu cumva violenţa domestică nu este mama tuturor formelor de violenţă. Căminul, ce ar trebui să fie cel mai sigur loc din lume, cel mai ferit de pericol, care devine loc al terorii, are un impact social", a mai afirmat ea.

"Este o chestiune politică"

Astfel, a arătat diplomatul, "violenţa în familie nu este doar un subiect socio-medical, nu este doar o chestiune de sănătate publică, este o chestiune politică". Ca răspuns ar trebui ca violenţa în familie să nu mai fie văzută drept "o practică de educaţie legitimă" iar profesioniştii ar trebui să fie pregătiţi permanent pentru a face faţă situaţiilor legate de acest fenomen.

La conferinţă a vorbit Céline Raphael, medic la Spitalul Necker din Franţa şi autoare a volumului "La Démesure", o mărturie despre violenţa în familie. Au mai abordat acest subiect, la evenimentul de la Sala "Elvira Popescu", magistraţi, reprezentanţi UNICEF, psihopediatri şi reprezentanţi ai Avocatului Copilului.

Potrivit reprezentanţilor Avocatului Copilului, în şase luni au fost 121 de sesizări din oficiu în cazuri de violenţă în familie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel