VIDEO LIVE - Un vulcan din Spania ERUPE. Soldații evacuează oamenii de pe insulă

VIDEO LIVE - Un vulcan din Spania intră în ERUPȚIE. Soldații evacuează oamenii / Foto: Pixabay
VIDEO LIVE - Un vulcan din Spania intră în ERUPȚIE. Soldații evacuează oamenii / Foto: Pixabay

Un vulcan din Spania intră în erupție.

Un vulcan, aflat sub supraveghere atentă timp de mai multe zile din cauza activităţii seismice intense, a intrat în erupţie în insula spaniolă La Palma din arhipelagul Canare, au anunţat duminică autorităţile locale, citate de Reuters şi AFP.

Youtube video image

O coloană înaltă de fum se ridica după erupţia survenită la ora locală 15:15 (14:15 GMT) în Parcul naţional Cumbra Vieja din sudul insulei, potrivit guvernului din Insulele Canare, potrivit Agerpres.

Chiar înainte de erupţie, autorităţile au procedat la evacuarea a circa 40 de persoane cu probleme de mobilitate şi a animalelor de la ferme din satele din jurul vulcanului. Soldaţi au fost detaşaţi pentru a ajuta la evacuări din zonele locuite cele mai apropiate de vulcan, a declarat Ministerul Apărării spaniol. Se aşteaptă ca alţi rezidenţi să fie evacuaţi din oraşele din jur.

Vulcanul Etna s-a înălțat cu 30 de metri în ultima jumătate de an

Muntele Etna, cel mai înalt și mai activ vulcan din Europa, a erupt atât de mult în ultimele șase luni, încât a crescut cu aproximativ 30 de metri înălțime, conform imaginilor satelitare.

Cel mai tânăr și mai activ dintre cele patru cratere ale vârfului Etnei, craterul din sud-est, este acum cea mai înaltă parte a vulcanului, înălțându-se la 3.357 m deasupra nivelului mării, cel mai înalt din istoria înregistrată, potrivit Institutului Național pentru Geofizică și vulcanologie (INGV), situat la poalele Muntelui Etna, în Catania, Sicilia.

Această creștere bruscă este rezultatul a aproximativ 50 de erupții din 16 februarie 2021, care au dus la o „transformare vizibilă a formei vulcanului”, a raportat INGV într-o declarație publicată pe 10 august. Oamenii de știință au descoperit creșterea explozivă în timp ce analizau imaginile realizate de sateliții Pléiades care au luat imagini ale Terrei pe 13 iulie și 25 iulie. Datele au o incertitudine de aproximativ un metru, a menționat INGV. De fapt, craterul de sud-est este acum mai înalt decât „fratele său mai mare”, craterul de nord-est, cel mai înalt vârf de pe Etna din ultimii 40 de ani, scrie Live Scince.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel