Procurorii DNA care anchetează cazul de corupție de la APIA scot la iveală nume grele care sunt implicate în acest dosar. Astfel apar numele lui Gheorghe Albu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, al directorului APIA, Dorel Benu, şi al directorului Camerei de Comerţ Constanţa, Ion Dănuţ Jugănaru.
[caption id="attachment_354641" align="alignleft" width="310"] Aurel Pană[/caption]Anchetatorii DNA arată că, la 30 mai, a fost înregistrată sesizarea cu privire la săvârşirea de către Mugur-George Voinea, director al societăţii Evalserv Standard, Ion-Dănuţ Jugănaru, director al Camerei de Comerţ Industrie Navigaţie şi Agricultură Constanţa, şi Gheorghe Albu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a unor infracţiuni de corupţie.
Procurorii notează că, în 16 mai, Voinea s-a prezentat la sediul societăţii Argus, în baza unei recomandări din partea lui Jugănaru şi a lui Albu, şi i-a pretins directorului Ioan Păuna un comision de 15 -20% din valoarea contractului, respectiv circa 2,5 milioane de euro pentru cele patru loturi (valoarea contractelor pe cele patru loturi fiind de aproximativ 16 milioane de euro), pentru a-i asigura adjudecarea licitaţiei organizată de APIA în cadrul programului PEAD 2013.
Voinea, arată anchetatorii, a precizat că "el este trimis înainte", lăsând să se înţeleagă că deţine date despre licitaţie şi are posibilitatea de a influenţa rezultatul acesteia. Totodată, a precizat că o astfel de înţelegere ar mai fi încheiat şi cu o societate din Galaţi.
Hotelul Intercontinental, locul unde se punea la cale tranzacția
În 7 iunie, Voinea s-a întâlnit cu Păuna în Bucureşti, la Hotel Intercontinental, unde a reiterat solicitarea de a i se plăti un comision de "zece la sută, pe hârtie, albi". Voinea, notează procurorii, a cerut ca foloasele pretinse să fie date "după ce este desemnat câştigător, până la semnare" şi că "ideal ar fi la negru". "Cu privire la paşii care trebuie făcuţi în vederea câştigării licitaţiei, Voinea George-Mugur a spus că trebuie scoase câteva firme din licitaţie în baza unor documente, iar cu firmele care rămân trebuie făcută o înţelegere. În timpul discuţiilor, numitul Voinea George Mugur a contactat o persoană pentru a verifica dacă «BOSS» este liber", se arată în documentul citat.
Procurorii notează că persoana contactată în acest context este Nina Săvulescu, secretara lui Aurel Pană - director general adjunct a Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi preşedinte cu drept de vot al comisiei de licitaţie.
Din comisia de licitaţie, arată DNA, au mai făcut parte, în calitate de membri, Gavrilă Cristina, Giminadis Anton, Roxana Pândaru, Cornelia Lăzărescu, Ilenuş Mitrofan şi Adrian Chirea - membru rezervă. În 3 iulie, mai susţin procurorii, Voinea s-a întâlnit din nou cu Păuna, la Hotel Intercontinental, şi l-a condus pe acesta la biroul unui avocat din aceeaşi clădire, în care îşi are sediul societatea Alcedo. Aici, directorului Păuna i-ar fi fost remisă o listă cu maşinile ce urmează a fi trecute în contractul pentru servicii de transport "fictive", în baza căruia ar trebui să se plătească un procent de circa 70% din foloasele necuvenite pretinse. Tot atunci i-a fost înmânat acestuia şi un certificat de înmatriculare al societăţii cu care trebuia încheiat contractul. "Voinea George Mugurel i-a comunicat numitului Păuna Ioan că la semnarea contractului, după câştigarea licitaţiei, «trebuiesc făcute şi celelalte forme», precizând că «se doreşte acel 10% şi rugămintea de externalizare a transportului»", notează procurorii.
Păuna ar fi precizat, potrivit anchetatorilor, că procentul de 10% "înseamnă aproximativ 5,2 milioane de lei", iar Voinea l-a întrebat pe acesta care ar fi structura cheltuielilor pentru fiecare tip de contract din cele trei, respectiv pentru transport, pentru consultanţă şi pentru construcţii. În aceleaşi împrejurări, arată DNA, Voinea a precizat că "sumele sunt fictive, dar trebuie să fie facturabile" din punct de vedere contabil.
"Voinea a propus ca suma pentru transport să reprezinte 60-70% din cuantumul procentului de 10% , 20% să fie pentru consultanţă şi 10% să fie pentru lucrările de construcţii. Pe baza verificărilor efectuate, s-a stabilit că o parte din autovehiculele recomandate a fi trecute în contractul de transport sunt înregistrate pe societatea Plugaria - societate controlată de Aurel Pană, asociat şi administrator al societăţii până în luna decembrie 2012, în prezent director adjunct APIA şi preşedinte al comisiei de licitaţie. În data de 12 iulie, a avut loc o nouă întâlnire între Păuna şi Voinea. În cadrul acestei întâlniri au fost purtate noi discuţii cu privirea la comisionul ce trebuie acordat, suma pretinsă şi persoanele pentru care este pretins acest comision. Numitul Voinea a pretins foloasele pentru directorii din cadrul APIA, iar sumele aferente contractului cu Evalserv Standard îi revin lui, motiv pentru care a solicitat plata cu prioritate a acestei sume", se mai arată în documentul citat.
Comisioane grase pentru șefii APIA
Constatând că directorul este reticent în semnarea contractelor, Voinea l-a avertizat că s-au expus foarte mult, precizându-i totodată: "Pentru dumneavoastră, orice emoţie poate fi fatală". În 29 iulie, a fost semnat Contractul prin care societatea Argus s-a obligat să plătească către Evalserv Standard 516.871,00 lei, la care se adaugă TVA 124.049,04 lei. Contractul reprezintă doar o modalitate de disimulare a foloaselor necuvenite pretinse, susţin procurorii.
În 3 august, a avut loc o nouă întâlnire între Voinea şi Păuna, la care s-au discutat probleme legate de comisionul pretins de reprezentanţii APIA. "Păuna Voinea cu autoturismul personal şi condus la o întâlnire cu directorul Aurel Pană şi preşedinte al comisiei de licitaţie. Discuţiile cu acesta au avut loc în autoturism. Aurel Pană şi-a manifestat în mod deschis nemulţumirea pentru că Ioan Păuna nu a respectat înţelegerea cu Voinea şi nu a efectuat nici o plată din comisioanele pretinse şi i-a solicitat pe un ton ameninţător să rezolve problema săptămâna aceasta", arată DNA.
Patru zile mai târziu, notează procurorii, pe fondul presiunilor făcute de Voinea şi Pană faţă de Păuna, a fost semnat contractul de transport dintre societatea Argus şi SMH Trans Internaţional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu