Vestea momentului din Guvern. Ce se întâmplă cu prețul la gaze

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Vestea momentului din Guvern.

Valul de frig afectează piața gazelor naturale. Prețul gazelor din România a crescut cu 72% pe piața spot, fiind cu 25% mai mare decât prețul din Europa.

Totul se întâmplă pe fondul temperaturilor scăzute, care determină golirea mai rapidă a depozitelor de gaze ale României. În prezent, depozitele subterane sunt pline în proporție de 39%, comparativ cu 60% în aceeași perioadă a anului trecut și cu aproximativ 50%, cât reprezintă media europeană.

Consumul ridicat, dar și exportul către Republica Moldova, au perturbat estimările de aprovizionare. În acest context, țara noastră este nevoită să importe masiv pentru a acoperi necesarul de consum.

În ceea ce privește plafonarea prețurilor la gaze și energie, nu există încă o certitudine. Teoretic, aceasta urmează să fie ridicată la finalul lunii martie. Totuși, conform celui mai recent scenariu, Executivul analizează posibilitatea extinderii plafonării prețului gazelor până în aprilie 2026. De asemenea, în sectorul energetic s-ar putea prelungi plafonarea cu cel puțin încă trei luni după sfârșitul lunii martie, conform România TV.

Guvernul evaluează opțiuni pentru a menține prețul gazelor la un nivel limitat

Guvernul evaluează opțiuni pentru a menține prețul gazelor la un nivel limitat, atât în beneficiul mediului de afaceri, cât și al consumatorilor casnici, a anunțat joi premierul Marcel Ciolacu.

"Pe lângă investiţiile publice din bani europeni, trebuie să aducem şi investiţii private în economie. Este foarte important că producătorii germani din industria auto anunţă în ultimele zile relocări în România datorită costurilor mai reduse. Faptul că avem gaz ieftin contează enorm şi, de aceea, ne gândim la soluţii pentru a menţine pentru mai mult timp preţul plafonat la gaze, nu doar pentru economie, ci şi pentru populaţie", a precizat Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Șeful Guvernului a subliniat, de asemenea, că rezultatele investițiilor în sectorul energetic încep să devină vizibile.

"Sunt aproape 2.000 de MW noi, din care aproape jumătate sunt de la prosumatori. Fondul de mediu anunţă acum că alţi 20.000 de beneficiari pot instala panouri fotovoltaice cu banii de la stat, câte 30.000 lei pentru fiecare proiect", a adăugat Marcel Ciolacu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel