Valeri Zalujnîi: Ucraina mai poate reveni la granițele din 1991 sau 2022 doar printr-un miracol

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Fostul comandant al forțelor armate ale Ucrainei a declarat că Kievul nu poate spera la un miracol pentru a recâștiga tot teritoriul pierdut în războiul cu Rusia.

Valeri Zalujnîi a spus într-un discurs că Ucraina nu ar trebui să mai viseze la restabilirea granițelor de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, nici a celor existente înainte de invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022, potrivit Reuters.

Rusia a ocupat peninsula Crimeea în 2014 și a anexat-o într-o mișcare recunoscută de puține țări. Forțele sale armate controlează acum aproximativ o cincime din teritoriul ucrainean, inclusiv părți mari din estul Ucrainei.

„Sper că nu sunt persoane în această sală care mai speră la un fel de miracol sau semn norocos care va aduce pacea în Ucraina, granițele din 1991 sau 2022 și că va urma o mare fericire”, a spus Zalujnîi, care a fost un comandant popular al forțelor armate în primii doi ani ai războiului, într-un discurs susținut joi la un forum la Kiev.

„Opinia mea personală este că inamicul încă are resurse, forțe și mijloace pentru a lansa atacuri asupra teritoriului nostru și pentru a încerca operațiuni ofensive specifice”, a declarat el în discursul publicat vineri de publicația Ukrainska Pravda.

Zalujnîi, în vârstă de 51 de ani, a fost înlocuit din funcția de comandant suprem în februarie 2024, după luni de presupuse neînțelegeri între el și Zelenski. El este acum ambasadorul Ucrainei la Londra.

Zelenskiy și alte figuri publice au cerut de multă vreme evacuarea forțelor ruse și revenirea la granițele din 1991, inclusiv Crimeea.

Opiniile lui Zalujnîi, în acord cu cele ale primarului Kievului

 

Însă, întrucât în ultimele luni eforturile s-au concentrat pe lansarea de discuții pentru obținerea unei încetări a focului, declarațiile publice ale Kievului au devenit mai moderate în ceea ce privește cedarea teritoriilor.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat luna trecută pentru BBC că Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze temporar teritorii ca parte a unui acord de pace cu Rusia. El a spus că Zelenski ar putea fi forțat să accepte o „soluție dureroasă” pentru a obține pacea, deși poporul ucrainean nu va accepta niciodată ocupația rusă.

Zalujnîi a afirmat că Rusia duce un război de uzură de mai bine de un an și, având în vedere forțele mai mici și situația economică dificilă a Ucrainei, singura speranță a Kievului este să se bazeze pe tehnologia avansată.

„Putem vorbi doar despre un război de supraviețuire de înaltă tehnologie, folosind un minim de resurse umane, un minim de mijloace economice pentru a obține beneficii maxime”, a spus el.

„Și în această situație, trebuie să înțelegem că: Resursele noastre financiare și economice sunt limitate; Dependența noastră de ajutorul partenerilor este absolut evidentă și trebuie luată în considerare”, a adăugat el.

Sondajele de opinie arată că Zalujnîi este în continuare printre cele mai populare figuri publice în rândul ucrainenilor. Sondajele arată, de asemenea, că ratingul lui Zelenski a crescut după confruntarea sa cu președintele american Donald Trump din Biroul Oval.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel