Vaccinarea obligatorie, părerea specialiștilor. Votează pro sau contra vaccinării

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a confirmat la B1 TV că se lucrează la o lege a vaccinării, după ce mai mulți specialiști au avertizat că rata imunizării împotriva unor boli grave a scăzut sub pragul critic.

Întrebați care ar fi șansele ca un astfel de proiect să instituie obligativitatea vaccinării copiilor, mai mulți specialiști au răspuns. 

Scade rata de vaccinare, apar epidemiile. Spitalele vor fi depășite

Prof. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, a declarat pentru DC News că s-ar impune vaccinarea în cazul unor boli grave, chiar fără acordul părinților. "Vorbim despre politicile de sănătate publică, despre boli care au un potențial mortal. Când rata de vaccinare scade sub 80% mai mulți ani la rând, apar epidemii. Nu ai cum să asiguri resursele necesare, dacă vin odată zeci sau sute de cazuri, de rujeolă, de exemplu. Boala se previne prin vaccinare. Dacă ai o populație receptivă de peste 20% și începe o epidemie, spitalele vor fi depășite de situație. Ce se întâmplă astăzi este o tragedie națională: am avut cazuri mortale, poate reapare poliomielita, cum s-a întâmplat în Albania, unde au fost cazuri la adulți", a spus prof. Streinu Cercel.

Disciplină în sănătate. Oamenii pierd șansa de vindecare

Prof. Monica Pop crede că persoanele care refuză vaccinarea ar trebui să suporte costurile tratamentului, în caz că fac boala. "Cei care refuză să își asume riscurile. La fel pentru cei care nu vin la controlul periodic. Avem zeci de cazuri depășite, cu tumori care ar fi scăpat fără operație și ajung în momentul în care nu se mai poate face mare lucru. Cheltuielile statului cresc enorm, dar mai grav este că oamenii pierd șansa de vindecare. O formă de disciplină trebuie introdusă. În Franța sunt aplicate sancțiuni, dacă se refuză vaccinarea pentru bolile grave (polio sau difterie, nu mai spun tetanos). Sunt chemați părinții în instanță, pentru că riscă viața copiilor", a spus prof. Monica Pop.

Reciproca din statele moderne 

Prof. Dr. Vasile Astărăstoae, specialist în etică medicală, ne-a declarat că vaccinarea obligatorie nu se mai practică în occident. "Statele moderne au eliminat din legislație obligativitatea vaccinării. Există vaccinuri recomandate în cadrul programelor naționale, dar respectarea drepturilor omului presupune liberul arbitru. Așa că statele care au constatat că a scăzut mult rata de vaccinare, au introdus alte măsuri. În SUA, de exemplu, școlile refuză înscrierea copiilor nevacinați. În alte state se propune suspendarea indemnizațiilor de creștere a copilului, pentru familiile care refuză. Este o abordare utilitaristă: dacă statul face eforturi și susține familia, reciproc ar trebui ca părinții să susțină politicile de sănătate publică", a spus prof. Astărăstoae.

"Oamenii să capete respect pentru medici"

Ionuț Țața, președintele Prodemocrația, a declarat pentru DC News că o lege a vaccinării ar trebui inițiată și dezbătută de Parlament, fiind un subiect prea sensibil pentru a fi reglementat de Executiv. "Consultarea publică este obligatorie", a spus Țața. "Dacă a scăzut rata vaccinării nu e neapărat din cauză că oamenii ar fi neinformați. Tocmai, au căpătat mai mult acces la informații și nu au încredere în sistemul medical. Oamenii trebuie să capete respect pentru medici și să fie convinși că vaccinurile sunt sigure și eficiente", a spus președintele Prodemocrația.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel