UNJR, solicitare pentru Cioloș în urma declarațiilor ministrului Prună privind Legea avocaturii

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) i-a cerut marţi premierului Dacian Cioloş, printr-o scrisoare, să indice public 'de îndată' articolul din proiectul de modificare a legii avocatului despre care ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a afirmat că ar crea avocaţilor o imunitate absolută.

'Solicitarea vine în contextul în care doamna ministru al Justiţiei, Raluca Prună, a declarat la CSM, pe data de 16 mai 2016, că 'nu putem face din niciun fel de profesie liberală, fie şi cea a avocaţilor, o profesie care se bucură de o imunitate absolută. Este ceva nemaiîntâlnit în UE'.

Declaratiei domniei sale vine dupa ce, pe data de 5 mai 2016, prezenta la un eveniment organizat de Ambasada Marii Britanii la Bucuresti, ministrul justitiei Raluca Pruna a spus: "Asistam acum la o ofensiva care aduce aminte de o restauratie. Imi voi folosi vocea pentru a nu pierde ceea ce am castigat".

Citește și: Raluca Prună critică modificarea legii avocaturii. Activitatea DNA, o poveste de succes

Afirmaţiile ministrului Justiţiei, Raluca Prună, au creat o adevărată isterie în presă, discursul raţional fiind înlocuit de strigăte de 'alarmă' că se doreşte subjugarea justiţiei, în contextul în care justiţia este făcută de către instanţe, prin judecători', se pecizează într-un comunicat al UNJR.

Citește și: Ministrul Justiției: Asistăm acum la o ofensivă care aduce aminte de o restaurație

Poziţia UNJR a fost că analiza punctuală a propunerii legislative trebuie făcută cu indicarea precisă a normelor europene la care ministrul Justiţiei a făcut referire, pentru a putea avea o dezbatere profesionistă pe un subiect ce ţine de bună administrare a justiţiei.

'Analiza unei propuneri legislative trebuie făcută pornind de la principiul ce se doreşte a fi ocrotit prin norma propusă, trecând prin modul concret în care acesta este implementat, pentru a se verifica în ce măsură soluţia aleasă este sau nu excesivă. O astfel de dezbatere permite şi identificarea unor eventuale erori, ce pot fi în acest mod corectate. (...) La lecturarea proiectului de lege şi al punctului de vedere al Guvernului la modificările propuse legii 51/ 1995, UNJR nu a putut identifica nicăieri sintagma super-imunitate sau imunitate absolută', se precizează în comunicat.

UNJR a solicitat publicarea de îndată a unui punct de vedere al Guvernului, pentru a arăta opiniei publice, concret, care articol din propunerea legislativă ar produce o imunitate absolută avocaţilor, aşa cum a declarat ministrul Justiţiei.

'Facem un apel la o dezbatere profesionistă, argumentată pe subiectele ce privesc înfăptuirea justiţiei, ferită de exagerări ce riscă să aibă un efect mai degrabă manipulatoriu decât unul constructiv. Administrarea justiţiei este un proces sobru, care se face în numele legii, adică raţional şi nu emoţional. Un act de justiţie eficient şi corect are nevoie de legi clare şi bine gândite, care să îl susţină. Modificările la legea privind statutul avocatului sunt importante şi trebuie analizate raţional şi profesionist, lucru pe care presa nu l-a făcut', a spus judecător Dana Gârbovan, preşedinte UNJR, conchide comunicatului citat.

Citește și: Proiectul care modifică Legea avocaturii, retrimis la comisie. UDMR s-a opus

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel