UNJR, de acord cu propunerea lui Toader

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) se declară de acord cu propunerea de modificare legislativă formulată de Tudorel Toader, privind posibilitatea procurorului ierarhic superior de a infirma soluţii apreciate ca netemeinice.

Potrivit unui comunicat al UNJR, ministrul a propus ca "soluţiile adoptate de procuror să fie infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale şi netemeinice', legislaţia în vigoare făcând referire doar la soluţiile nelegale. 'Unele voci din societate au afirmat că o asemenea prevedere ar afecta independenţa procurorului. (...) Poziţia UNJR, transmisă ministrului Justiţiei, a avut în vedere faptul că necesitatea unui control şi pe temeinicie a fost subliniată de procurorul şef DNA în proiectul de management pe care l-a făcut în 2016. Astfel, la 'alte măsuri (care) au vizat sporirea eficienţei' procurorilor DNA, a fost şi 'emiterea unui ordin prin care procurorii şefi adjuncţi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie examinează din oficiu legalitatea măsurilor procesuale şi ale soluţiilor de netrimitere în judecată dispuse de procurorii şefi secţie şi de procurorii şefi ai serviciilor teritoriale, se arată în comunicat, scrie Agerpres.

UNJR invocă şi o altă afirmaţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, referitoare la adoptarea unui ordin intern 'potrivit căruia procurorii şefi adjuncţi ai direcţiei examinează din oficiu temeinicia şi legalitatea măsurilor procesuale şi ale soluţiilor altele decât cele de trimitere în judecată dispuse de procurorii şefi secţie şi de procurorii şefi ai serviciilor teritoriale'. 'Aşadar, dacă procurorii şefi din DNA pot examina 'temeinicia şi legalitatea' netrimiterilor în judecată, nu vedem care ar fi problema să le examineze cu atât mai mult pe cele de trimitere. (...) Apărarea ordinii de drept nu înseamnă doar a reţine, propune pentru arestări şi trimite oameni în judecată, ci şi discernământ când acţionezi în numele legii şi îngrădeşti drepturile şi libertăţile cetăţenilor', se arată în poziţia UNJR transmisă ministrului Justiţiei. Conform aceleiaşi surse, 'trimiterea în judecată a unei persoane este o măsură cu consecinţe negative deosebite asupra vieţii unei persoane, motiv pentru care procurorul ierarhic superior are obligaţia de a fi primul care să verifice dacă măsurile/soluţiile sunt legale şi temeinice'. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel