Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu traversează o perioadă excepțională, marcând progrese semnificative în modernizarea infrastructurii, diversificarea programelor de studiu și atragerea de fonduri europene, cu investiții de zeci de milioane de euro aflate deja în derulare.
Rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, a explicat că universitatea a trecut recent printr-un amplu proces de transformare, atât în ceea ce privește calitatea actului didactic, diversitatea programelor de studiu și cercetarea, cât și infrastructura.
„În ultimii ani, universitatea a trecut printr-un proces de transformare din toate punctele de vedere, atât din perspectiva creșterii calității actului didactic, a diversității, a creșterii diversității programelor de studiu, inclusiv a creșterii calității cercetării, dar și printr-o transformare a infrastructurii pe mai multe paliere: de la construirea unor clădiri noi cu specific foarte clar pentru specializările noastre - cum este spre exemplu ferma didactică de la Rușciori - până la clădirea nouă a Departamentului de Artă Teatrală, micul teatru pe care îl gestionează și, nu în ultimul rând, căminele studențești care au trecut printr-un proces de modernizare extrem de vizibil și cu creșterea calității condițiilor de locuire, inclusiv prin derularea unor proiecte finanțate fie pe linie de PNRR, fie pe liniile de finanțare oferită de ADR, proiectele dedicate infrastructurii, așa numitul program POR, în prezent, începând lucrările la campusul pentru învățământ dual.
Noi conducem un consorțiu din care fac parte primăria Sibiu, inspectoratul școlar, un număr de licee, dar și șase companii private. Nu în ultimul rând, câteva proiecte de modernizare a cantinei, a căminului studențesc, de extindere a Facultății de Inginerie și de modernizare", a spus prof. univ. dr. habil. Sorin Radu.
Prof. univ. dr. habil. Sorin Radu a explicat că anii 2023 și 2024 au fost excepționali pentru Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu în domeniul proiectelor de infrastructură și cercetare. În 2024, universitatea a semnat contracte în valoare totală de 58 de milioane de euro, aflate în diferite faze de derulare. În plus, în perioada 2021-2023, universitatea a atras peste 8 milioane de euro doar pentru cercetare, demonstrând creșteri semnificative în accesarea fondurilor europene.
„Sunt destul de multe proiecte, suntem într-un an foarte bun pentru că 2023 și 2024, sub aspectul proiectelor de infrastructură și de cercetare, au fost ani excepționali. În 2024, universitatea a semnat contracte care acum sunt în derulare, în diferite faze, de 58 de milioane de euro. Doar în anul 2024.
Ce cuprinde această sumă? Sunt proiecte de infrastructură, sunt proiecte de formare profesională pentru cadrele didactice, studenți, sunt proiecte de practică studențească, sunt proiecte Erasmus, sunt proiecte de cercetare – universitatea noastră a crescut consistent în această zonă de atragere de fonduri europene în domeniul cercetării. Practic, acoperim toate ariile, dar în anii anteriori - 2021, 2022 și mai ales 2023 - universitatea a reușit să atragă numai pe zona de cercetare fonduri europene de peste 8 milioane de euro”, a spus prof. univ. dr. habil. Sorin Radu într-un interviu exclusiv pentru DCNews.
Video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu