Uniunea Coreană: Noul lider al Coreei de Sud vrea unificarea cu Kim Jong Un

Președintele Coreei de Nord, Kim Jong Un
Președintele Coreei de Nord, Kim Jong Un

Noul lider al Coreei de Sud a optat pentru o abordare mai dură față de Coreea de Nord decât predecesorul său, dar un plan propus de administrația sa prevede o cale către un viitor pașnic pentru cei doi rivali și peninsula lor comună.

Potrivit Newsweek, cadrul, conceput sub președintele sud-coreean Yoon Suk-Yeol, își imaginează o foaie de parcurs în trei faze care implică mai întâi reconcilierea și cooperarea, apoi crearea unei Uniuni Coreene și, în final, a unei Corei unificate.

Vorbind despre primul pas, un oficial sud-coreean a declarat că, ”sub orice administrație, vom sprijini întotdeauna cooperarea și schimbul inter-coreean”.

Despre Uniunea Coreeană, oficialul a descris conceptul ca fiind ”foarte asemănător cu modelul Uniunii Europene, dar în ideea noastră despre Uniunea Coreeană, avem două sisteme diferite și două guverne diferite sub aceeași țară”.

”Vom avea sisteme ideologice diferite în țară”, a adăugat oficialul, ”dar vom avea aceeași țară în care încercăm să promovăm un model economic comun, cu o singură piață, un fel de unificare de facto”.

Această uniune provizorie ar include crearea unei zone economice unice și libertatea de circulație și ședere între cele două Corei, cunoscute oficial drept Republica Coreea (ROK) și Republica Populară Democrată Coreea (RPDC).

Faza finală, așa cum a descris-o oficialul, ar constitui o ”Coreea unificată, o țară unificată, o democrație liberală și o economie de piață în această fază a unificării”.

Oficialul a mai spus nou președinte sud coreean Yoon este dispus să-i întindă o mână deschisă lui Kim fără niciun fel de obligație.

”Suntem foarte deschiși către orice fel de asistență umanitară pentru RPDC, fără nicio condiție sau vreo situație politică și militară”, a spus oficialul. ”Suntem foarte deschiși și încercăm în mod constant să sprijinim poporul nord-coreean”.

Yoon, un fost procuror de rang înalt care a preluat funcția luna trecută și-a exprimat criticile față de concentrarea de prim ordin a predecesorului său pe pacea inter-coreeană.

Predecesorul său în funcție, fostul președinte Moon s-a întâlnit cu liderul suprem nord-coreean, Kim Jong Un de patru ori ca parte a unui proces de pace lansat în 2018, însă fără niciun rezultat, deoarece fricțiunile au predominat în cele din urmă.

Citește și...

Kim Jong Un a cerut întărirea capacităţii de apărare a Coreei de Nord

Kim s-a întâlnit cu cei mai înalţi oficiali militari timp de trei zile, iar agenţia citată apreciază că mesajul transmis provoacă îngrijorare privind posibilitatea ca nord-coreenii să producă mai multe arme nucleare tactice. Reuniunea a fost urmărită îndeaproape în contextul speculaţiilor tot mai frecvente privind realizarea unui nou test nuclear în Coreea de Nord, după cinci ani de la precedentul.

Oficialităţi sud-coreene au afirmat că evenimentul ar putea avea loc 'oricând'. Conform agenţiei nord-coreene de presă KCNA, Adunarea Extinsă a celei de-a 8-a Comisii Militare Centrale, prezidată de Kim, 'a aprobat chestiunea importantă a furnizării unei garanţii militare pentru întărirea în continuare a capacităţii naţionale de descurajare a războiului'.

Cu această ocazie, la Phenian s-a menţionat - fapt neobişnuit, remarcă Reuters - revizuirea planurilor militare şi s-a decis sporirea misiunilor operaţionale ale unităţilor de linia întâi cu 'un plan militar de acţiune important'. KCNA nu a dat detalii, însă analiştii apreciază că planul este orientat împotriva Coreei de Sud.

”Coreea de Nord a adăugat, posibil, utilizarea armelor nucleare tactice în noile planuri operaţionale, având în vedere utilizarea termenului de 'descurajare a războiului', pe care îl utilizează pentru a se referi la capacităţile nucleare', a explicat Hong Min, cercetător senior la Institutul Naţional Coreean pentru Reunificare din Seul.

Agenţia de presă oficială de la Phenian a difuzat joi şi o imagine cu oficiali nord-coreeni de rang înalt în timpul unei şedinţe, cu o hartă care părea să reprezinte coasta de est a peninsulei coreene, unde sunt amplasate centralele atomice din Coreea de Sud. Întrebat despre reuniunea din Coreea de Nord, preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a declarat că ţara sa pregăteşte 'o reacţie fermă' la activităţile Phenianului.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel