Gigantul petrolier Saudi Aramco, o companie de stat din Arabia Saudită, a înregistrat o creștere de 82% a profiturilor în primul trimestru al anului 2022.
Rezultatul a catapultat compania de hidrocarburi în fruntea clasamentului mondial după capitalizare bursieră, cu o depășire răsunătoare asupra Apple-ului american, o exploatare datorată creșterii globale a prețului petrolului, cauzată la rândul său de războiul din Ucraina. Reprezintă o adevărată binecuvântare pentru economia saudită, potrivit Europa Today.
Profiturile record ale companiei din Riad sunt de fapt rezultatul unei strategii atente de valorificare a contextului geopolitic actual. Arabia Saudită, liderul incontestabil al OPEC- Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol - de la invazia Ucrainei a respins apelurile SUA pentru statele bogate în petrol de a crește vânzările de barili de țiței pentru a compensa exporturile rusești.
Strategia Casei Albe este ușor de înțeles: creșterea circulației petrolului pe piața globală este condiția prealabilă pentru interzicerea importului de țiței din Rusia, care ar da o lovitură gravă economiei Moscovei, fără a genera o explozie a prețurilor.
Pe de altă parte, dacă țările occidentale ar înceta să cumpere petrol din Rusia fără o creștere a ofertei altor state exportatoare, costul combustibilului ar crește.
Ultimul scenariu ar permite Moscovei să redirecționeze vânzările de barili de petrol necumpărați de Occident la rate mai mari și, prin urmare, să continue să finanțeze războiul din Ucraina datorită consumului global.
Creșterea prețului barilului de pretrol a adus un profit net de 39,5 miliarde de dolari în cuferele Aramco în primele trei luni din 2022, aproape dublu față de cele 21,7 miliarde de dolari din aceeași perioadă a anului precedent. O îmbunătățire a bilanțurilor „în principal determinată de creșterea prețurilor țițeiului și a volumelor vândute”, a explicat compania într-un comunicat.
Colectarea financiară record le-a permis saudiților din Aramco, cu o valoare estimată a acțiunilor în jur de 2,42 trilioane de dolari, să-i alunge de pe tronul economiei globale pe americanii de la Apple, care au fost nevoiți să se așeze – ca să spunem așa – pe locul secund în rândul companii listate, cu o valoare de 2,37 trilioane de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu