Ungaria nu va participa la planurile NATO de a spori rolul Alianţei în coordonarea ajutorului militar acordat Ucraina şi în instruirea soldaţilor ucraineni.
De asemenea, Ungaria nu va participa la pachetul de ajutor pentru Ucraina de 100 de miliarde de euro propus de Jens Stoltenberg, a transmis vineri ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, conform agenţiei MTI.
'Ungaria nu va participa la aceasta', a zis Szijjarto, anticipând că, din cauza acestui refuz, 'va fi o luptă în viitorul apropiat, întrucât NATO nu va dori să creeze un precedent permiţând vreunui aliat să rămână în afara uneia dintre operaţiunile sale'.
După o întâlnire avută miercuri cu omologul său britanic David Cameron, ministrul ungar de externe a transmis faptul că în ziua anterioară statele membre ale NATO au primit propunerea cu scopul să confere NATO un rol sporit în instruirea soldaţilor ucraineni, dar şi în coordonarea livrărilor de arme către Ucraina, dar şi alocarea a 100 de miliarde de euro pentru susţinerea acestei ţări în războiul cu Rusia lui Putin.
Această propunere din urmă fiind prezentată de Jens Stoltenberg la începutul lui aprilie la o reuniune a miniştrilor de externe din statele NATO.
Însă Ungaria va rămâne în afara 'acţiunii nebuneşti a NATO', în ciuda tuturor presiunilor făcute asupra sa în cadrul Alianţei, a zis Szijjarto, care a adăugat faptul că 'va fi totuşi o luptă lungă, în care alegerile pentru PE, când oamenii îşi vor putea spune opţiunea pentru război sau pace, vor fi un punct important'. Prin promovarea respectivei propuneri, Alianța 'şi-a depăşit propriile linii roşii şi face paşi imenşi către război, în timp ce o confruntare directă ar implica riscul declanşării unui al treilea război mondial', a mai zis şeful diplomaţiei ungare.
Propunerea 'pro-război' a NATO are la bază faptul că 'războiul din Ucraina este războiul nostru', o idee contrară poziţiei guvernului Ungariei, 'iar aceia care cred că acesta este războiul nostru susţin continuarea războiului până la victoria Ucrainei', a explicat Szijjarto.
'Atât britanicii, cât şi NATO leagă încheierea războiului de un deznodământ militar (al înfrângerii Rusiei), ceea ce este absolut nerealist de obţinut; probabilitatea acestuia este redusă, practic aproape imposibilă', a spus ministrul ungar în declaraţia ulterioară întâlnirii cu omologul său britanic. 'Conflictul nu poate fi soluţionat pe câmpul de luptă, întrucât niciuna dintre părţi nu o poate învinge pe cealaltă, aşadar soluţia diplomatică este singura cale realistă', a mai zis Peter Szijjarto.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu