EXCLUSIV  Una din regulile de bază pentru a le fi bine copiilor. Prof. Georgeta Pânişoară: Calitatea vieţii noastre depinde de cât de mult putem suporta

Fotografie de la Emma Bauso, Pexels
Fotografie de la Emma Bauso, Pexels

Prof. Univ. Georgeta Pânișoară, de la Facultatea de Psihologie și Științele Educație din cadrul Universității din București, a explicat care este regula de bază în ceea ce priveşte creşterea copiilor şi a oferit, astfel, sfaturi importante pentru tinerii părinţi. 

"Noi, ca indivizi, avem nevoie de predictibilitate. La copii, e una din regulile de bază ca să le fie bine. Au nevoie de stabilitate. 

Una dintre regulile de bază în parenting la copiii mici este să le structurăm o rutină. Ca să ştie la ce să se aştepte pe parcursul zilei, să le fie confortabil să o urmeze. E normal ca uneori să avem zile mai agitate, le face şi bine în creştere, dar ideea este să fie o rutină predictibilă cu aproximaţie, ca ei să ştie la ce să se aştepte în marile momente ale zilei, când se trezesc, când merg la somn. 

Rutina nu e doar fizică, legată de mersul la grădiniţă, sau la şcoală. Vorbim şi de predictibilitate în ceea ce priveşte educaţia şi valorile lor. Asta conferă o siguranţă în ceea ce îi priveşte, asta le dă senzaţia că ştiu ce se întâmplă cu ei, ştiu la ce să se aştepte în cazul unui anumit comportament şi nu stau sub stres. 

Noi, adulţii, ne plănuim ziua. Iar dacă situaţia este extrem de impredictibilă, nu suntem stresaţi? Noi vorbim deja de atacuri de panică, de tot felul de termeni din sfera asta, a stresului. Avem nevoie de predictibilitate, pentru că ne ajută să funcţionăm mai bine. 

Dacă nevoia de siguranţă şi de predictibilitate ne sunt îndeplinite, suntem stabili, suntem echilibraţi emoţional, şi ne putem apuca de proiectele noastre mai mult sau mai puţin provocatoare", a declarat Georgeta Pânişoară la DC NEWS TV. 

"Calitatea vieţii depinde de câtă incertitudine putem suporta"

"Fiecare a trăit, măcar într-o anumită perioadă a vieţii, mult stres pentru că nu ştia ce urmează să se întâmple, fie la locul de muncă, fie în viaţa de familie, fie legat de prieteni. Să ne gândim fiecare dintre noi cum ne simţim în astfel de situaţii. Nu foarte confortabil, nu? Un mare psiholog spunea că, până la urmă, calitatea vieţii noastre depinde de cât de multă nepredictibilitate, incertitudine, putem suporta. Cu cât suntem mai maturi emoţional, suportăm mai multă incertitudine, dar nu suntem făcuţi să suportăm prea mult, mai ales în situaţii stresante. Când nu ştim care e pasul următor, suntem destul de stresaţi, mai ales în situaţii cu miză mare. E bine să ne maturizăm, să îi învăţăm pe copii să fie cât mai flexibili, să îmbrăţişeze şi necunoscutul, dar până acolo e nevoie de această nevoie de siguranţă!", a mai explicat aceasta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel