Un român a dat nas în nas cu rechin la Costinești. "Nu îmi venea să cred că sunt atât de norocos"

Un român a dat nas în nas cu rechin la Costinești. "Nu îmi venea să cred că sunt atât de norocos" / Foto: Pixabay, de PIRO4D
Un român a dat nas în nas cu rechin la Costinești. "Nu îmi venea să cred că sunt atât de norocos" / Foto: Pixabay, de PIRO4D

Vezi în articol mărturia unui român care a dat de un rechin la Costinești.

Un instructor de scufundări român a povestit experiența trăită când s-a întâlnit cu un rechin în zona epavelor de la Costineşti. În zona litoralului românesc trăiește câinele de mare, iar specialiștii spun că nu este o specie agresivă, până acum nefiind înregistrat vreun atac asupra oamenilor. Totuși, în urmă cu cinci ani, Dragoș Popescu a întâlnit un astfel de exemplar în timp ce făcea scufundări la Costinești. El a reușit chiar să îl și fotografieze.

"Am fost uimit, nu îmi venea să cred că sunt atât de norocos încât să întâlnesc un rechin în Marea Neagră. Cu siguranţă a fost o întâlnire norocoasă şi neaşteptată, cu cât rechinii se apropie de ţărm şi trăiesc pe fundul mării. Speciile de rechin din Marea Neagră nu trec de 1,80 metri lungime şi nici nu sunt periculoase întrucât nu atacă omul. Eu atunci mă aflam cam la o adâncime de 10 – 20 de metri, iar în acea zonă fundul mării coboară până la 32 – 34 metri,", a povestit instructorul de scufundări pentru Adevărul.ro.

"Nu mă aşteptam la asemenea întâlnire, şi pentru că eram pe final de prima scufundare, doream să păstrez acumulatorii în stare bună pentru o a doua scufundare la una dintre epavele de lângă digul de Nord al portului Agigea. Atât GoPro-ul, cât şi luminile erau oprite şi singurul pornit era aparatul foto, carcasa acestuia neavând buton on/off. Îmi amintesc şi acum ce gânduri mi-au trecut rapid prin minte: dacă pornesc luminile, se sperie, dacă pornesc GoPro-ul, acesta scoate câteva sunete ascuţite şi se sperie. Aşa că am încercat să fac câteva poze.", a mai spus acesta.

Care este probabilitatea să fii atacat de un rechin pe litoralul românesc

După tragedia din Egipt, acolo unde două femei au fost ucise de rechini, una dintre ele fiind româncă, probabil că mulți se întreabă dacă în Marea Neagră există rechini și care este probabilitatea să fii atacat de un rechin atunci când te afli în vacanță pe litoralul românesc. Aflați că, din fericire, în Marea Neagră nu există cele mai renumite specii de rechini, cunoscute că fac victime în alte zone ale lumii.

Singura specie care se găsește în Marea Neagră este câinele de mare. I se spune așa pentru că scafandrii care se ocupă cu studiul viețuitoarelor marine au observat că acest rechin se comportă exact ca un lup atunci când vânează. Câinele de mare a fost observat și în Marea Mediterană, Marea Baltică, Marea Nordului, dar și în apele reci ale Oceanele Atlantic sau Pacific. Totuși, cea mai mare populație a acestei specii de rechin se găsește în Marea Neagră.

De-a lungul timpului, în apele mării noastre au fost văzute și alte specii de rechin, dar este vorba despre cazuri izolate. Uneori se poate întâmpla ca atunci când rechinii urmăresc bancuri de pești, să ajungă și în apele altor mări. Așa s-a întâmplat în cazul rechinului înger, rechinului vulpe, rechinului ciocan sau rechinului pisică, specii observate de-a lungul timpului în Marea Neagră, scrie Kanald.ro. Câinele de mare (Squalus acanthias) este o specie de rechin din ordinul Squaliformes, familia Squalidae. Spre deosebire de rechinii oceanici, câinele de mare este total inofensiv pentru om. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel