Un rezervor uriaș de apă, descoperit sub scoarța Pământului. Ar putea fi salvarea noastră în caz de secetă?

foto: Freepik
foto: Freepik

Avem sub noi rezerve colosale de apă!

O echipă de cercetători a descoperit un rezervor imens de apă, echivalent cu dimensiunile unei mări, sub sedimentele și rocile vechiului platou vulcanic, situat în adâncul Pământului. Această descoperire a fost posibilă datorită imaginilor seismice 3D și indică prezența apei la o adâncime de peste 3 kilometri sub fundul mării, în apropierea coastei Noii Zeelande. Acest rezervor acționează ca un tampon pentru o falie seismică majoră care afectează Insula de Nord a țării.

Locul unde cercetătorii au identificat apa este situat într-o extinsă provincie vulcanică, formată când o imensă cantitate de apă, comparabilă cu dimensiunea Statelor Unite ale Americii, a pătruns în suprafața Pământului în Oceanul Pacific acum aproximativ 125 de milioane de ani. Acest eveniment a reprezentat una dintre cele mai ample erupții vulcanice cunoscute, desfășurându-se pe parcursul mai multor milioane de ani.

Zona este recunoscută pentru activitatea seismică intensă. Se crede că multe dintre aceste cutremure au legătură cu prezența apei subterane. Până în prezent, nu existau dovezi geologice directe care să susțină existența unui asemenea rezervor gigantic de apă sub această falie din Noua Zeelandă. Studiul relevant a fost publicat și în revista Science.

Oamenii de știință susțin că mările cu adâncime redusă au contribuit la eroziunea vulcanilor, iar de-a lungul timpului, fragmentele de rocă s-au transformat în argilă, blocând și mai multă apă în interiorul Pământului. „Scoarța de ocean obișnuită, odată ce ajunge la 7 sau 10 milioane de ani vechime, ar trebui să conțină mai puțin apă”, a spus unul dintre autori, adăugând că scoarța oceanică din scanările seismice era de 10 ori mai veche și conținea mai multă apă, potrivit EurekAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel