Un nou model de inteligență artificială integrează genomul tuturor speciilor vii.
Un grup de cercetători finanţaţi de organizaţia Arc Institute a prezentat miercuri un nou model de inteligenţă artificială (AI), care integrează genomul tuturor speciilor vii şi are ambiţia de a contribui la elaborarea unor tratamente inovatoare, informează AFP și Agerpres.
Evo 2 cuprinde peste 128.000 de genomuri complete în baza sa de date, găzduită de filiala Amazon dedicată tehnologiei cloud, Amazon Web Services (AWS), potrivit unui comunicat.
Modelul AI este dezvoltat în colaborare cu gigantul din domeniul semiconductorilor Nvidia.
Circa 2.000 de procesoare H100, produsul vedetă al companiei californiene, au fost utilizate pentru dezvoltarea acestei interfeţe.
Acest parteneriat cu Evo 2 se doreşte un instrument care ar putea să accelereze cunoaşterea maladiilor umane complexe, a explicat, în comunicat, Silvana Konermann, directoarea Arc, care finanţează şi coordonează procese de cercetare.
Modelul ar putea ajuta să se înţeleagă care sunt variantele de gene legate de o anumită boală, apoi să se creeze noi molecule care să atace cu precizie aceste zone pentru a trata maladia, potrivit unui comunicat Nvidia.
Proiectul include cercetători de la universităţile californiene Stanford, Berkeley (UC Berkeley) şi San Francisco (UCSF).
Arc Institute le permite să lucreze la institut şi să rămână în acelaşi timp în mediul universitar.
Teste realizate cu Evo 2 asupra unei gene asociate cancerului de sân au permis determinarea mutaţiilor genetice benigne sau patogene cu o fiabilitate de 90%, potrivit Arc.
Acest nou program pe bază de AI este de asemenea capabil să contribuie la dezvoltarea unor noi varietăţi de plante mai rezistente la condiţiile climatice şi mai bogate în nutrienţi.
Potrivit Nvidia, poate de asemenea să contribuie la elaborarea unor enzime capabile de a descompune plasticul, spre exemplu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News