Urmărește emisiunea live


Un fond saudit a investit 500 de milioane de dolari în petrol rusesc când a început invadarea Ucrainei

Kingdom Holding din Arabia Saudită, firma de investiții controlată de miliardarul prințul Alwaleed Bin Talal, a investit în liniște peste 500 de milioane de dolari în trei mari companii energetice rusești între februarie și martie, au arătat dosarele de reglementare.

Investind în Gazprom (GZPFY), Rosneft și Lukoil, Kingdom a căutat probabil active subevaluate, dar mișcarea sa a venit pe măsură ce multe națiuni occidentale au impus sancțiuni firmelor energetice rusești și directorilor acestora după invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie.

Arabia Saudită și alte state din Golf au încercat până acum să mențină ceea ce spun că este o poziție neutră față de războiul din Ucraina, frustrând unii oficiali occidentali care au încercat să izoleze Rusia în privința invaziei.

Kingdom a investit, în februarie, în certificate de depozit globale ale Gazprom și Roseneft, 1,37 miliarde de riali (365 de milioane de dolari) și, respectiv, 196 de milioane de riali (52 de milioane de dolari).

Firma a investit, de asemenea, 410 de milioane de riali (109 milioane de dolari) în certificatele de depozit ale Lukoil din SUA între februarie și martie, au arătat unele documente prezentate de CNN, duminică, ca parte a unei dezvăluiri a investițiilor recente. 

Kingdom Holding, care este deținută în proporție de 16,9% de fondul suveran al Arabiei Saudite, prezidat de prințul moștenitor Mohammed Bin Salman, nu a dezvăluit anterior detaliile investițiilor sale.

Prințul Alwaleed bin Talal a devenit cunoscut la nivel internațional după ce a făcut un mare pariu de succes pe Citigroup (C) în anii 1990 și a fost un investitor timpuriu în Apple (AAPL).

Prințul a câștigat și sute de milioane de dolari investind în companii precum Uber (UBER) și Twitter (TWTR).

Stilul de investiții al lui Alwaleed s-a concentrat pe noi oportunități care ar putea fi profitabile, dar care prezintă riscuri, precum și pe activele subevaluate, a declarat, în iunie, o sursă care cunoaște afacerile Kingdom.

Arabia Saudită și Rusia conduc grupul OPEC+, o alianță formată în 2017 între Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și producătorii aliați.

Principalii producători de petrol au căzut de acord să majoreze uşor producţia începând din luna septembrie

Grupul OPEC+, compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei, a decis miercuri o majorare nesemnificativă a producţiei, în pofida recentei vizite efectuate de preşedintele SUA, Joe Biden, în Arabia Saudită, în încercarea de a convinge liderul OPEC să pompeze mai mult petrol şi să ajute economia mondială, transmit AFP şi Reuters.

Reuniţi la Viena, reprezentanţii celor 13 state membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi ai celor 10 state aliate, reuniţi sub umbrela OPEC+, au convenit "să îşi majoreze producţia cu 100.000 de barili pe zi în luna septembrie", se arată într-un comunicat de presă publicat la finalul reuniunii.

Această majorare, echivalentă cu cererea mondială de petrol timp de 86 de secunde, vine după săptămâni de speculaţii conform cărora vizita lui Joe Biden în Arabia Saudită precum şi autorizarea vânzării de sisteme de rachete către Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite vor permite majorarea ofertei de petrol pe piaţă.

"Este o majorare atât de mică încât este nesemnificativă. Din punct de vedere fizic, este un impuls marginal. Ca gest politic, este aproape insultător", susţine Raad Alkadiri, director la Eurasia Group.

Comparativ, la reuniunea din iunie alianţa OPEC+ a decis să majoreze producţia cu 648.000 de barili pe zi în lunile iulie şi august. Înainte de asta, OPEC+ a majorat lunar producţia cu 432.000 de barili pe zi în conformitate cu planul său de a readuce producţia la nivelul la care era înainte de pandemie.

SUA şi alte state occidentale mari consumatoare de petrol au cerut alianţei OPEC+, care este responsabilă pentru aproape jumătate din producţia mondială de petrol, să pompeze mai mult ţiţei pe piaţă pentru a ajuta la reducerea preţurilor, care au fost stimulate de revenirea cererii şi invazia rusească din Ucraina.

Cu toate acestea, delegaţii OPEC susţin că alianţa are nevoie de mai mult timp pentru a evalua o posibilă încetinire a cererii globale de energie înainte de a majora, în mod semnificativ, producţia de petrol. Oficialii din Arabia Saudită au încercat să calmeze aşteptările, reiterând ca liderul de facto al OPEC va face tot ceea ce este nevoie pentru a echilibra piaţa dacă va exista un deficit de aprovizionare, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel