Un focar de Ebola a izbucnit în Uganda

Sursă foto: Pexels (Miguel Á. Padriñán)
Sursă foto: Pexels (Miguel Á. Padriñán)

Uganda a transmis că o epidemie de Ebola a izbucnit în țară. 

Uganda a declarat că un focar de Ebola a izbucnit după ce un caz dintr-o tulpină relativ rară provenită din Sudan a fost confirmat în țară, a anunțat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Biroul OMS pentru Africa a transmis într-o declarație că pacientul a fost confirmat după ce a fost testat un eșantion de la un tânăr de 24 de ani din districtul Mubende din țară. Autoritățile sanitare din Uganda au investigat șase decese suspecte în district în această lună. Ministerul Sănătății din țară a declarat că pacientul în vârstă de 24 de ani a murit după ce prezenta simptome.

„În prezent, există opt cazuri suspecte care primesc îngrijiri într-o unitate spitalicească”, a spus OMS Africa, adăugând că ajută autoritățile sanitare din Uganda însărcinate cu investigația și trimit personal în zona afectată.

„Este pentru prima dată în mai mult de un deceniu când Uganda înregistrează tulpina Ebola Sudan”, a spus dr. Matshidiso Moeti, directorul regional al OMS pentru Africa. „Colaborăm îndeaproape cu autoritățile naționale de sănătate pentru a investiga sursa acestui focar.”

Ultimul focar de Ebola a fost în 2012

Uganda a raportat ultima dată un focar de Ebola Sudan în 2012, a spus OMS. Cel puțin 17 persoane au fost ucise din cele 24 de cazuri identificate în acel focar, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, care au contribuit la limitarea virusului în țara din Africa de Est la acea vreme. Uganda s-a confruntat cu patru focare de Ebola, potrivit OMS, cel mai mortal fiind cel din 2000, care a provocat moartea a peste 200 de persoane. Uganda se învecinează cu Republica Democratică Congo, care se confruntă cu o reapariție a Ebola în urma focarelor din acest an.

Ultimul focar din Uganda a fost în 2019, când țara a confirmat tulpina de Ebola Zaire, care a dus la moartea unei fetițe congoleze de 9 ani, în apropiere de granița cu RDC. Potrivit OMS, vaccinarea a fost aprobată împotriva tulpinii Zair, dar inocularea împotriva tulpinii Sudan nu a fost testată.

Pandemia nu s-a încheiat. Avertisment pentru Europa

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat că pandemia de COVID-19 încă nu s-a încheiat în pofida scăderii numărului de cazuri şi de decese, cerând ţărilor să implementeze programe de vaccinare cu doze booster înainte de venirea iernii, informează Agerpres. Datele adunate în ultimele săptămâni "au arătat că a existat o scădere a numărului total de cazuri şi de decese asociate COVID-19 în Europa", a declarat responsabilul strategiei de vaccinare a EMA, Marco Cavalieri. "Cu toate acestea, pe măsură ce se apropie toamna, trebuie să ne pregătim pentru un nou val de infecţii, conform tendinţei manifestate de virus în ultimii doi ani", a declarat Cavaleri în cadrul unei conferinţe de presă a EMA, fără a oferi însă cifre exacte.

Preşedintele american Joe Biden a declarat duminică la CBS că pandemia de COVID s-a încheiat în Statele Unite. "Pandemia s-a terminat. Mai avem încă o problemă cu COVID. Mai avem multă muncă în acest dosar, dar pandemia s-a încheiat", a afirmat Biden pentru "60 Minutes". Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel