UE pune Rusia pe lista neagră a paradisurilor fiscale

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Uniunea Europeană a inclus Rusia în lista neagră a paradisurilor fiscale.

Decizia a fost luată de miniștrii de Finanțe ai UE după ce Grupul pentru Codul de Conduită a examinat noua legislație rusă adoptată în 2022 împotriva criteriilor de bună guvernare fiscală și a constatat că Rusia nu și-a îndeplinit angajamentul de a aborda aspectele dăunătoare ale unui regim special pentru holdingurile internaționale.

În plus, dialogul cu Rusia cu privire la problemele de impozitare a stagnat în urma agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

”Astăzi am decis să adăugăm patru jurisdicții pe lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale: Insulele Virgine Britanice, Costa Rica, Insulele Marshall și Rusia. Cerem tuturor țărilor enumerate să-și îmbunătățească cadrul legal și să lucreze în vederea conformării cu standardele fiscale internaționale. În același timp, felicit călduros Macedonia de Nord, Barbados, Jamaica și Uruguay, deoarece și-au respectat cu succes angajamentele și ar putea fi eliminate din raportul de progres”, explică ministrul de Finanțe al Suediei (care deține președinția UE), Elisabeth Svantesson, potrivit Europa Today.

Consecințe

După invazia Crimeei din 2014, și în urma sancțiunilor economice occidentale împotriva oligarhilor, Kremlinul a lansat o serie de măsuri care au creat adevărate paradisuri fiscale în interiorul Rusiei pentru a debarca imensele averi ale oligarhilor apropiați de Vladimir Putin. 

Noua invazie din Ucraina a determinat Moscova să creeze stimulente suplimentare pentru a proteja activele miliardarilor ruși. Și tocmai din acest motiv UE a decis să pună țara pe lista neagră.

Includerea în lista neagră, conform prevederilor orientărilor UE, ar putea avea efecte nu numai asupra cetățenilor și companiilor ruse, ci și asupra companiilor europene care încă mai mențin afaceri directe sau prin filiale cu Moscova.

Studii recente au arătat că doar o mică parte din companiile occidentale care operează în Rusia au părăsit țara după izbucnirea războiului din Ucraina. 

Sancțiuni

Potrivit previziunilor, pachetul este de așteptat să includă noi sancțiuni financiare împotriva a patru bănci rusești, inclusiv cea mai mare bancă privată din țară, Alfa-Bank.

De asemenea, UE ia în considerare interzicerea cetățenilor ruși să participe în consiliile de administrație ale companiilor europene care gestionează infrastructura critică, cum ar fi rețelele de electricitate sau furnizorii de gaze. 

Vor exista noi restricții care vizează aproximativ 130 de entități și persoane. Printre aceștia se numără lideri militari ruși, oficiali instalați de ruși în Ucraina ocupată și jurnaliști care lucrează pentru mass-media de stat rusă, cum ar fi Russia Today.

Alte măsuri ar trebui să afecteze exporturile rusești către Europa (cauciuc și asfalt) și pe cele ale UE către Rusia (camioane, alte vehicule grele, mașini de construcții, pompe și alte echipamente utilizate în sectorul construcțiilor).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel