Volodimir Zelenski a anunţat că Ucraina va intensifica în mod semnificativ producţia de drone.
Într-o intervenţie video, el a subliniat importanţa dronelor în apărarea ţării sale împotriva invaziei Rusiei. "Dronele sunt 'ochii' şi protecţia din prima linie... Dronele sunt o garanţie că oamenii nu vor trebui să plătească cu vieţile lor când pot fi folosite drone", a spus liderul ucrainean.
Preşedintele Zelenski a subliniat, de asemenea, importanţa livrărilor de drone de către parteneri internaţionali.
"În fiecare brigadă de luptă, combatanţii întreabă mai întâi de drone, război electronic şi apărare aeriană militară", a menţionat Zelenski, referindu-se la câteva vizite efectuate în ultimele zile în prima linie a frontului.
La începutul lunii august, drone ucrainene au lovit nava militară rusă Olenegorski Gorniak în Marea Neagră, provocând pagube semnificative, notează dpa, conform Agerpres.
Armata rusă a expus în apropiere de Moscova echipamente militare occidentale pe care trupele sale le-au capturat pe frontul din Ucraina, pentru a-şi lăuda propriile armamente şi a decredibiliza contraofensiva ucraineană aflată în desfăşurare, scrie miercuri agenţia France Presse, al cărei corespondent în capitala rusă a vizitat expoziţia organizată în Parcul Patriot, unde sunt de asemenea prezentate o serie de arme ruseşti în cadrul târgului militar Armata 2023.
"A fost abandonat pe câmpul de luptă, pentru că s-a stricat", spune un comandant rus, cu casca militară pe cap, lângă un impunător transportor blindat MaxxPro, unul din numeroasele vehicule furnizate Ucrainei de către SUA. Acelaşi comandant prezintă alături şi un vehicul de luptă britanic Husky, cu parbrizul ciuruit de gloanţe.
Mai încolo, un alt ofiţer rus dă un interviu în faţa unui tanc uşor francez AMX-10 RC. Printre alte echipamente din seria de "trofee" de război capturate de armata rusă în Ucraina se mai regăsesc un blindat australian Bushmaster, un blindat american pentru transportul trupelor M-113, încă unul britanic de tipul Bushmaster, de asemenea un vehicul blindat de patrulare britanic Mastifff sau un vehicul suedez de luptă al infanteriei CV90-40. Expoziţia prezintă şi diferite echipamente militare de producţie ucraineană.
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a vizitat miercuri expoziţia. "Asta e ceramică ? Aha! O tehnologie avansată, merită să o vedem", spune el în timp ce priveşte îndeaproape un blindat oferit Ucrainei de Australia. Medvedev a remarcat şi articole menite să arate îndoctrinarea "ideologică" a tinerilor ucraineni, cum ar fi slogane naţionaliste ucrainene sau embleme are regimentului Azov.
Armele capturate pe frontul din Ucraina au devenit o atracţie a târgului Armata 2023, care se desfăşoară până pe 20 august în prezenţa unor delegaţii militare din ţări "prietene" ale Rusiei, în special din Africa şi Asia, târg al cărui scop este promovarea exportului de armament rusesc.
Târgul se prezintă astfel ca o operaţiune de comunicare a industriei militare ruse şi a armatei ruse. Aceasta din urmă a ocupat rapid în primele zile ale invaziei declanşate pe 24 februarie 2022 teritorii ucrainene întinse. După degringolada care a urmat apoi pe front pentru trupele ruse, începând cu retragerea din regiunea Kievului, apoi cu pierderea celei mai mari părţi a provinciei nord-estice Harkov după o contraofensivă ucraineană fulger şi retragerea de asemenea de pe malul drept al Niprului în provincia sudică Herson, armata rusă vrea acum să arate că s-a pus pe picioare şi că poate apăra în faţa contraofensivei ucrainene teritoriile pe care le ocupă în estul şi sudul Ucrainei
Kremlinul susţine astfel de mai multe săptămâni că această contraofensivă, lansată la începutul lunii iunie, a eşuat, în pofida sprijinului militar consistent oferit Kievului de Occident. "Resursele militare ale Ucrainei sunt aproape epuizate", a estimat marţi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.
Prin această operaţiune contraofensivă desfăşurată pe mai multe axe în provinciile Doneţk şi Zaporojie trupele ucrainene urmăresc străpungerea frontului şi atingerea Mării Azov pentru a separa trupele ruse şi a le tăia coridorul terestru spre Crimeea. Armata ucraineană a recuperat o serie de sate şi ceva teritoriu în jurul oraşului în ruine Bahmut, cu preţul unor pierderi semnificative în efective şi echipamente, dar nu a reuşit până în prezent vreo înaintare majoră în faţa trupelor ruse care şi-au construit linii defensive puternice protejate de reţele de tranşee şi de câmpuri minate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu