Ucraina solicită Rusiei eliberarea a 561 de copii luați „prizonieri”, prin intermediul Qatarului

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Ucraina așteaptă întoarcerea unui grup de copii ucraineni ținuți de Federația Rusă acasă, o listă cu numele a 561 de copii este acum în curs de elaborare de către partea rusă, a declarat Dmytro Lubinets, Comisarul pentru Drepturile Omului al Verhovnei Rade, după două zile de discuții în Qatar.

 

 

"Așteptăm întoarcerea acasă a unui grup de copii ucraineni. Nu dezvăluim încă detaliile, deoarece poziția noastră este aceasta: când copiii sunt în Ucraina, atunci vom anunța public întoarcerea lor. O listă de 561 de copii ucraineni a fost predată, pe care am predat-o Qatarului. Am fost informați că este deja în lucru de către partea rusă", a scris Lubinets pe Telegram.

Potrivit lui, în timpul negocierilor, s-a discutat și problema întoarcerii așa-numiților "copii de stat": orfani, copii lipsiți de îngrijirea părintească. "Am subliniat că din punct de vedere legal nu există diferență între părinții biologici și părinții adoptivi oficiali sau tutorele legali. Prin urmare, Federația Rusă este obligată să întoarcă copiii indiferent de statutul lor. Qatarul a fost de acord, de asemenea, să accepte prima listă de copii orfani și copii lipsiți de îngrijirea părintească și să lucreze la problemele lor de întoarcere în Ucraina. Aș dori să subliniez că, potrivit datelor noastre, s-ar putea să existe mai mult de 3.600 de astfel de copii", a spus Ombudsmanul, potrivit Interfax.

Lubinets a subliniat că nu au existat negocieri directe între Ucraina și Federația Rusă, acestea fiind conduse prin intermediul medierii Qatarului.

România contribuie la reîntregirea familiilor ucrainene. Mii de copii sunt răpiți de statul rus

La aproape doi ani de la momentul în care Sasha Radchuck, atunci în vârstă de 11 ani, a implorat soldații ruși să nu-l despartă de mama sa în ceea ce a fost numit un "lagăr de filtrare" în estul Ucrainei controlat de Rusia, unde amândoi au fost relocați forțat după ce au fost alungați din casa lor în asediatul Mariupol, el încă vorbește despre mama sa la timpul prezent, dar nu a mai văzut-o sau vorbit cu ea din aprilie 2022.

"Ma mea este foarte frumoasă", a spus el printr-un translator. "Pentru fiecare fiu, mama lui este cea mai bună și cea mai frumoasă. Pentru mine, mama mea este cea mai bună”, spune CBS News, subliniind acțiunile Rusiei în teritoriile ocupate.

Acum, la 13 ani și de când s-a reunit cu bunica sa, Sasha îndeamnă liderii mondiali să îi preseze pe ruși să înceteze practica ceea ce Curtea Penală Internațională a considerat a fi "deportare ilegală" - un termen legal pentru răpirea copiilor în timpul războiului.

"Umblu prin lume să vorbesc despre mama mea", a spus el. "Poate că cineva din SUA mă poate auzi și mă poate ajuta să o găsesc."

Sasha nu este singur. Ilya Matvienko, în vârstă de 11 ani, și Kira Obedinska, în vârstă de 14 ani, au trecut prin orori similare în Ucraina. Cei trei le-au spus liderilor de la Națiunile Unite din New York săptămâna trecută că soldații ruși i-au luat prizonieri după asediul din Mariupol și plănuiseră să îi trimită să locuiască cu familii rusești.

Dar se consideră norocoși, și sunt doar trei din cei 388 care s-au reunit cu cei dragi. Conform unei estimări din partea guvernului ucrainean, există aproape 30.000 de copii care au fost îndepărtați sau deportați forțat din casele lor.

Rusia, pe de altă parte, susține că îi salvează pe copii ca gest umanitar. Maria Lvova-Belova, șefa programului pentru drepturile copiilor al Rusiei, susține că 700.000 de copii au fost aduși în baza umanitară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel