Ucraina şi Rusia, pregătiri pentru a treia rundă de negocieri de pace înaintea bătăliei pentru Kiev

După o săptămână şi jumătate de război, se aşteaptă ca Rusia şi Ucraina să se întâlnească luni pentru o a treia rundă de discuţii, ambele părţi sugerând anterior că aceasta ar putea avea loc luni, potrivit dpa.

Nu se cunoaşte deocamdată locul şi ora exactă a acestor discuţii. Cele două delegaţii s-au întâlnit ultima oară în regiunea Brest, în vestul Belarus, pentru a doua rundă de negocieri, când au agreat crearea de coridoare umanitare în oraşele asediate Mariupol şi Volnovaha pentru a facilita evacuarea civililor.

Bătălia pentru Kiev

Negocierile de pace intervin în timp ce Statul Major al armatei ucrainene a avertizat că trupele ruse se pregătesc să ia cu asalt capitala Kiev. Într-un buletin dat publicităţii la primele ore ale zilei de luni, Statul Major al forţelor armate ucrainene a declarat că trupele ruse urmăresc să preia controlul deplin asupra oraşelor Irpin şi Bucea, nu departe de Kiev.

'Înţelegem că bătălia pentru Kiev va fi bătălie-cheie care se va da în zilele următoare', a declarat într-o intervenţie televizată un consilier al ministrului de interne ucrainean Vadim Denisenko, potrivit Ukrainska Pravda.

O tentativă de evacuare din Mariupol a eşuat duminică

O tentativă de evacuare din Mariupol a eşuat duminică, potrivit Kremlinului şi Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR). Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc pentru nerespectarea încetării focului convenită. Înregistrări video difuzate pe reţele de social media arată civili fugind sub tirurile deschise de forţele ruse, conform unor media ucrainene. Şeful delegaţiei ucrainene la negocierile cu Rusia, David Arahamia, a respins principalele cereri ale Moscovei, calificându-le drept 'inacceptabile', într-un interviu pentru Fox News.

'Nu aş spune că avansăm într-un mod rapid, dat fiind că mulţi oameni sunt ucişi în fiecare zi, în special civili', a spus el duminică, întrebat dacă negocierile progresează. 'Este dificil, la drept vorbind, dar demonstrăm unele progrese. Ce puţin, două grupuri se ascultă unul pe altul şi discută activ diferite lucruri', a spus el.

'Singurele părţi asupra cărora este aproape imposibil de convenit sunt Crimeea şi aşa-numitele republici pe care Rusia insistă să le recunoaştem ca independente. Aceasta nu este acceptabil pentru societatea ucraineană', a subliniat Arahamia.

Ce mai cere Rusia

Rusia cere ca peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o ilegal în 2014, să fie recunoscută ca făcând parte din teritoriul Federaţiei Ruse. În plus, doreşte ca regiunile Lugansk şi Doneţk, controlate de separatişti proruşi, să fie recunoscute ca state independente. Moscova mai cere o 'demilitarizare' completă a Ucrainei.

La nivel internaţional, Noua Zeelandă se pregăteşte să îngheţe activele ruseşti şi să închidă spaţiul aerian şi maritim pentru avioanele şi navele ruse, a anunţat luni premierul acestei ţări, Jacinda Ardern. O nouă lege, care va fi adoptată în regim de urgenţă miercuri, va permite să fie impuse sancţiuni împotriva 'altor state complice cu acţiunile Rusiei, ca Belarus', a indicat Ardern. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel