Ucraina se retrage din mai multe acorduri ale CSI (Comunitatea Statelor Independente) - decretele lui Zelenski

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a semnat decrete pentru retragerea Ucrainei din mai multe acorduri și decizii ale Comunității Statelor Independente (CSI).

Decretele includ retragerea Kievului din acordul privind înființarea Comisiei Consultative Comune privind Dezarmarea, semnat în 1992 la Bișkek, precum și acordurile privind Forțele Strategice, încheiate de statele membre ale CSI în 1991, și statutul Forțelor Strategice, semnat la Minsk în 1992.

Oficiul Președintelui a publicat, de asemenea, decrete privind retragerea Ucrainei din:

-Decizia din 1996 privind Consiliul Miniștrilor Afacerilor Interne ale statelor membre ale CSI la Moscova;


-Decizia privind amendamente și adăugări la Regulamentul privind Consiliul Miniștrilor Afacerilor Interne ale statelor membre ale CSI din 2009 la Chișinău;


-Decizia privind amendamente și adăugări la Regulamentul privind Consiliul Miniștrilor Afacerilor Interne ale statelor membre ale CSI din 2011 la Dushanbe.

Ucraina s-a retras și din Acordul din 1991 al Șefilor de Stat ai CSI privind Forțele Armate și Trupele de Frontieră.

Ministerul Afacerilor Externe este acum responsabil pentru informarea Comitetului Executiv al CSI cu privire la această decizie.

În martie 2023, Zelenski a reziliat, de asemenea, acordul cu Rusia privind supravegherea sistemelor strategice de rachete.

Comunitatea Statelor Independente este o organizație internațională regională în Asia și Europa de Est, care include mai multe țări post-sovietice.

În 1991, republicile fondatoare ale URSS au semnat așa-numitul Acord de la Pădurea Białowieża, care a proclamat încetarea URSS și înființarea CSI în locul său.

Kievul a încetat să participe la organele statutare ale CSI în 2018, dar nu a fost membru al organizației din cauza ne-ratificării Cartei CSI.

Drumul Ucrainei către integrarea în UE: Un amestec de oportunități și provocări

Pe măsură ce Ucraina se apropie tot mai mult de Uniunea Europeană, interesele sale se confruntă cu un amestec de oportunități și obstacole. Vitaly Sueta, directorul Produselor și Resurselor la Interpipe, un important producător ucrainean de țevi din oțel carbon, roți de tren și secțiuni structurale, a descris evoluția și așteptările viitoare ale afacerilor ucrainene într-un interviu acordat pentru NV pe 24 aprilie.

Sueta a explicat că Interpipe a început să-și diversifice piețele mult înainte de invazia în 2022, o schimbare inițial declanșată de conflictul din 2014. "Aproape fiecare producător din industria grea lucra în principal cu țările CSI la acea vreme," a remarcat el. De atunci, Interpipe și-a reorientat focusul pieței, exportând acum 90% din produsele sale în unele grupuri, față de 70% acum câțiva ani, cu UE devenind o piață crucială.

Răspunsul Comisiei Europene la invazia rusă din 2022, inclusiv eliminarea temporară a cotelor și a taxelor antidumping, a ajutat semnificativ Interpipe. "Ridicarea restricțiilor privind permisele de transport rutier atunci când porturile maritime ucrainene erau complet blocate ne-a salvat," a declarat Sueta, subliniind suportul critic oferit de transportul rutier în timpul blocadei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel