Washington a fost de acord să trimită miliarde de dolari în plus ca ajutor către Ucraina, dar mesajul Kievului către Europa este clar: Voi nu sunteți scutiți de responsabilitate.
"Toți salutăm decizia Camerei Reprezentanților din SUA ... Dar noi, în Europa, nu putem și nu ar trebui să ne relaxăm," a spus ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, în timpul unei convorbiri video cu miniștrii de externe ai UE luni. "Apărarea Europei este în primul rând o problemă pentru noi, europenii”, notează Politico.
Șefii de stat și de guvern europeni au promis săptămâna trecută să-și intensifice sprijinul pentru apărarea aeriană a Ucrainei, după anunțul Germaniei că trimite un sistem de apărare aeriană Patriot la Kiev.
"Aceasta nu este o chestiune de luni, este o chestiune de zile și săptămâni," a spus președintele Consiliului European, Charles Michel, după o întâlnire a liderilor UE la Bruxelles. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a promis, de asemenea, că mai mult ajutor pentru apărarea aeriană a Ucrainei va fi anunțat în zilele următoare.
Dar sprijinul reînnoit al Washingtonului ar putea reduce presiunea asupra UE, au declarat doi diplomați europeni care au primit anonimat pentru a vorbi în mod liber.
"Vom ... vedea ... mai multe livrări din partea SUA acum, de asemenea, și apoi vom vedea cum va afecta acest lucru calculul total," a spus ministrul suedez al apărării, Pål Jonson, ziariștilor luni, la 48 de ore după votul din SUA.
Până acum, puține țări UE au răspuns public la apelul din partea Berlinului de a trimite sisteme de apărare aeriană în Ucraina, deși un diplomat de rang înalt a declarat că unele țări ar putea opta pentru sprijin pentru apărarea aeriană într-un mod nepublic.
În timp ce există alternative la sistemele de apărare antiaeriană, rachetele Patriot fabricate în SUA sunt considerate de experții în apărare ca fiind cea mai eficientă opțiune a Ucrainei împotriva Rusiei. Șase țări UE au Patriots - Germania, Polonia, Grecia, România, Spania și Țările de Jos - dar nu este clar dacă vreuna va fi oferită Kievului.
Jonson, ministrul suedez, s-a concentrat pe angajamentele financiare pentru schema germană, precum și pe posibilitatea de a oferi echipamente de apărare aeriană non-Patriot.
Colega sa olandeză, Kajsa Ollongren, a dat un răspuns similar amplu: "Facem totul, asigurăm finanțarea, dar și ajutăm la accelerarea livrării efective pentru că este necesar azi, nu mâine."
Susținătorii Ucrainei au subliniat că sprijinul SUA nu ar trebui să diminueze sentimentul de urgență printre aliații europeni.
"Nu ne putem împiedica. Înțeleg că există multă ușurare că Statele Unite sunt din nou în acțiune ... dar asta nu înlătură presiunea de pe Europa," a declarat ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis pentru POLITICO luni. "Trebuie să continuăm să ne accelerăm ritmul."
Pe termen scurt, situația din Ucraina este atât de gravă încât orice ajutor este necesar, argumentează Ucraina și aliații săi.
De luni de zile, Ucraina a cerut mai multă artilerie, sisteme de apărare aeriană, rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de vânătoare, cu trupele de pe front și politicienii de frunte argumentând că există riscul să piardă teren pe câmpul de luptă - și poate chiar războiul în sine.
Sprijinul SUA va ajuta, a spus directorul de științe militare al Royal United Services Institute, Matthew Savill, după votul de sâmbătă.
"Dar punctul principal este că această finanțare probabil că poate ajuta doar la stabilizarea poziției Ucrainei pentru acest an și la pregătirea operațiunilor din 2025."
Pe termen lung, pachetul de ajutor al SUA nu schimbă situația cu care se confruntă Europa: blocul trebuie să-și intensifice propriul său sprijin pentru Ucraina și să-și mărească propriile sale capacități defensive în loc să continue să se bazeze pe umbrela de securitate a SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News