Ucraina a acceptat să poarte noi negocieri cu Rusia miercuri seară, după ce negocierile de luni pentru încheierea unui armistiţiu în urma declanşării invaziei ruse nu au adus un rezultat.
Ucraina a acceptat să poarte noi negocieri cu Rusia miercuri seară, după ce negocierile de luni pentru încheierea unui armistiţiu în urma declanşării invaziei ruse nu au adus un rezultat, anunţă agenţia ucraineană de presă UNIAN, citată de Agerpres.
Potrivit agenţiei ucrainene, acordul pentru participarea la noua rundă de negocieri a fost anunţat de şeful delegaţiei Kievului, parlamentarul David Arakamia.
Nu sunt menţionate locul şi ora negocierilor.
Potrivit agenţiei ruse TASS, discuţiile ar urma să se desfăşoare în regiunea Brest din Belarus.
Moscova a transmis anterior că este pregătită pentru noi negocieri, dar Kievul negase că acestea s-ar putea desfăşura miercuri.
VEZI ȘI: Greșeala lui Vladimir Putin. Boris Johnson, semnal puternic din Marea Britanie
Premierul britanic Boris Johnson a transmis, miercuri, că acțiunile președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina pot fi calificate drept crime de război.
„Ceea ce am văzut deja din partea regimului lui Vladimir Putin, în ceea ce privește folosirea munițiilor asupra civililor nevinovați... în opinia mea, se califică deja pe deplin la crimă de război", a declarat Boris Johnson, informează CNN.
În opinia acestuia, Vladimir Putin a „calculat greșit în mod grav” răspunsul ucrainean.
„În atacul său detestabil asupra unei națiuni suverane, el a subestimat tăria extraordinară a poporului ucrainean, precum și unitatea lumii libere de a se opune barbariei sale", a mai spus Boris Johnson.
De asemenea, a subliniat că Marea Britanie „va continua să strângă lațul în jurul regimului lui Putin”.
Amintim că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine joi în România. Va fi primită, la Palatul Cotroceni, de președintele Klaus Iohannis, la ora 10.00. Cei doi oficiali au programate declarații comune de presă.
De precizat că Ursula von der Leyen va fi primită, la ora 10.00, la Palatul Cotroceni, de președintele Klaus Iohannis.
În altă ordine de idei, amintim că președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat două măsuri strategice pe care le va promova România, în contextul războiului din Ucraina. Este vorba despre creșterea alocărilor pentru apărare și despre realizarea independenței energetice a României.
„Dincolo de deciziile concrete luate astăzi, consider că prezenta criză arată că, din punct de vedere strategic, sunt necesare noi acțiuni consolidate ale României pe cel puțin două dimensiuni. Am definit astfel două obiective strategice”, a explicat președintele Klaus Iohannis.
Prima propunere vizează creșterea cheltuielilor pentru apărare.
„În primul rând, creșterea capacității de apărare a statului român. În acest sens, consider că se impune creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2%, cât este în momentul de față, la 2,5%”, a declarat Iohannis.
„În al doilea rând, se impune realizarea independenței energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile și nucleare civile”, a precizat Klaus Iohannis.
Pentru îndeplinirea acestor obiective strategice, sunt necesare decizii politice și trebuie puse în aplicare planuri de acțiune concrete la nivelul instituțiilor competente, a conchis președintele Klaus Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu