Cei 68 de turişti de la Bâlea Lac au fost evacuaţi miercuri, din zona montană, de trei elicoptere, două aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie şi un elicopter privat, sosit de la Braşov, aparţinând unui om de afaceri braşovean care a dorit să ajute la operaţiunea de salvare din munte, a precizat pentru Agerpres, Adrian David, Şeful Salvamont Sibiu.
'Toţi turiştii au fost evacuaţi în siguranţă. Astăzi au intervenit trei elicoptere: două de la Ministerul de Interne şi un elicopter privat venit din propria iniţiativă de la Braşov, e vorba de un patron care a dorit să ajute', a explicat Adrian David.
Printre cei 68 de turişti se aflau şi 34 de copii, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Turiştii au fost transportaţi cu elicopterele peste Valea Bâlea, care leagă pe o distanţă de 3.700 de metri Lacul Bâlea, aflat la peste 2.000 de metri altitudine, cu Cascada Bâlea, aflată cu 200 de metri mai jos. Elicopterele au aterizat pe un câmp, în apropierea localităţii Cârţişoara, aflată în vecinătatea zonei turistice Bâlea şi la 60 de kilometri distanţă de municipiul Sibiu. Turiştilor li s-a oferit un ceai fierbinte. La Cârţişoara, unde au aterizat elicopterele, a fost amenajat şi un cort, au existat echipaje SMURD, însă nimeni nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.
Nu toți turiștii blocaţi marţi la Bâlea Lac, pe munte, au fost evacuaţi miercuri, cu elicopterele. Patru dintre ei, israelieni, au coborât cu snowmobile, închiriate de firma de turism prin care au ajuns la Bâlea Lac, pentru a putea prinde avionul miercuri, de pe Aeroportul Internaţional din Sibiu.
Turiștii au urcat ieri cu telecabina la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, în Munții Făgăraș. Transportul pe cablu s-a defectat, iar Transfăgărășanul este închis din cauza zăpezii foarte mari și a riscului producerii de avalanșe.
Deocamdată, la Bâlea Lac mai sunt cu aproximaţie 50 de persoane: 24 de salvamontişti, în jur de 20 de cabanieri şi angajaţi ai Hotelului de Gheaţă, doi jandarmi montani şi doi meteorologi de la Staţia Meteo. Cabanierii, salvamontiştii, meteorologii şi jandarmii montani nu pot coborî de pe munte până nu se repară telecabina. Nicio persoană aflată sus pe munte nu este în pericol, potrivit surselor oficiale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu