Turcia va prelua rolul de mediator între Ucraina și Rusia, iar discuțiile de armistițiu vor avea loc la Istanbul, cu participarea ONU. Acest lucru a fost sugerat de președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, într-o conversație telefonică cu Vladimir Putin.
Situația din estul Ucrainei rămâne tensionată, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Exporturile de cereale din Ucraina au fost discutate de președintele turc Erdogan atât în convorbirea telefonică cu președintele Rusiei, cât și cu Zelenski.
„Este deosebit de important să se creeze un coridor maritim pentru exportul de grâu ucrainean și alte produse agricole”, a declarat cabinetul lui Erdogan, într-un comunicat.
Kremlinul a declarat anterior că Putin și-a exprimat disponibilitatea de a coopera, în coordonare cu Turcia, pentru a asigura tranzitul maritim în siguranță al mărfurilor ucrainene.
Situația din Donbas rămâne tensionată, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Armata rusă își concentrează toate eforturile acolo”, a spus Zelenski, într-un comunicat, în cursul nopții.
Scopul principal al forțelor ruse rămâne cucerirea Sievierodonetsk, Lysychansk și Sloviansk.
Luptătorii ucraineni de la uzina metalurgică Azovstal riscă pedeapsa cu moartea, a declarat Yuri Sirovatko, ministrul justiției din autoproclamata Republică Populară Donețk. El a descris Regimentul Azov drept o organizație teroristă. Potrivit acestuia, pe teritoriul republicii nerecunoscute sunt 2.300 de luptători din Mariupol.
Soțiile, surorile și mamele luptătorilor ucraineni de la oțelăria Azovstal, supranumite „femeile din oțel”, au cerut un schimb de deținuți.
Liderii UE au convenit asupra unui nou ajutor de 9 miliarde de euro pentru Ucraina, care este probabil să fie acordat autorităților de la Kiev sub forma unui împrumut cu dobândă scăzută.
Un consilier principal al preşedintelui Turciei i-a comunicat omologului său american că Ankara doreşte măsuri concrete în legătură cu ceea ce numeşte 'organizaţii teroriste' din Finlanda şi Suedia înainte de a lua în considerare candidaturile lor la NATO, informează Reuters, care citează preşedinţia turcă.
Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Jake Sullivan, şi Ibrahim Kalin, consilier-şef pentru politică externă al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, au discutat despre NATO şi războiul din Ucraina, conform unui comunicat al preşedinţiei turce.
Ankara se opune aderării celor două ţări la Alianţa Nord-Atlantică pe motiv că acestea găzduiesc persoane care au legături cu gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi alte persoane pe care le consideră terorişti şi pentru că Finlanda şi Suedia au oprit exporturile de arme către Turcia în 2019.
În comunicatul preşedinţiei turce se arată că Ibrahim Kalin i-a comunicat lui Sullivan că ţările care doresc să adere la NATO trebuie să 'internalizeze valorile şi principiile alianţei în materie de securitate şi combatere a terorismului'.
'S-a subliniat că este imperativ ca Suedia şi Finlanda să ia măsuri concrete cu privire la organizaţiile teroriste care ameninţă securitatea naţională a Turciei', a adăugat acesta.
Suedia şi Finlanda au spus că sunt deschise la dialog şi condamnă terorismul. Reuters aminteşte că toţi cei 30 de membri ai NATO trebuie să aprobe planurile de extindere a alianţei. În declaraţii apărute luni în The Economist, preşedintelui Erdogan confirmă angajamentul neschimbat al Turciei faţă de NATO şi cere aliaţilor să îşi concentreze eforturile pe 'convingerea' ţărilor candidate.
'Insistenţa fără compromisuri ale Suediei şi Finlandei de a adera la alianţă a adăugat un punct inutil pe agenda NATO', a spus el.
'Nu există nicio autoritate în Ankara căreia să i se poată spune ce să facă de către nicio ţară care nu este dispusă să lupte împotriva terorismului', a subliniat şeful statului turc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu