EXCLUSIV  Turcia, mișcare importantă în Marea Neagră. Hartmann: Pierderi masive care ţin de securitatea economică a României

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Devin Koopman)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Devin Koopman)

Turcia devine un actor esențial în Marea Neagră, în contextul războiului din Ucraina. H.D.Hartmann a explicat cum ne va afecta mișcarea făcută de aceasta.

"Turcia devine un actor mare. Turcia a luptat enorm să elibereze Marea Neagră de prezența NATO şi a reuşit. Blocarea rusă de pe Marea Neagră a Ucrainei a întărit rolul enorm al Poloniei ca vector de securitate al NATO, dar a lăsat descoperită Marea Neagră, unde joacă singură şi fără adversar Turcia", a spus H.D.Hartman în emisiunea Geostrategica de la DCNews.

"Întotdeuna ei au avut o problemă. De vreo 10 ani, era o iubire între cele două ţări...", a adăugat acesta.

"Uite că Turcia a reuşit, prin întărirea vectorului de securitate polonez, să ne slăbească pe noi, flancul sud-estic, care este cel mai sub atac, la ora actuală, prin aceasta blocadă economică şi militară impusă Ucrainei de către Rusia. Ne afectează direct! Este o mişcare genială. Se vede că şcoala imperială otomană nu a dispărut din Turcia. "Îi punem pe polonezi, că pe noi nu ne deranjează, ăia sunt la Baltică". Turcia nu are niciun interes acolo. "Lasă domnule că îi punem pe polonezi să fie ei tari acolo", dar NATO nu va avea resurse să continue întărirea firească a flancului pe Marea Neagră, care jena interesele strategice  ale Turciei. Şi iată că aşa este!

"Interesele economice ale României sunt gâtuite"

Astăzi, Rusia a luat Insula Şerpilor, ne-a blocat spaţiul continental şi toate elementele fundamentale economice de pe spațiul continental maritim şi, după aceea, vine în paralel - şi asta este uluitor - boicotul realizat de Europa la adresa transportului de petrol pe mare şi ne blochează şi zona Năvodari, pentru că noi de acolo ne luăm petrolul. Iată, pierderi economice fundamentale, masive care ţin de securitatea economică a României, unde vocea ei nu a fost auzită. Dar auzim tot timpul de Polonia! Băi, fraţilor, noi avem ieşire la Marea Neagră, nu la Baltică. Pe Baltică nu ar trebui să o intereseze România și Marea Neagră și ce se întâmplă acolo, unde interesele economice ale României sunt gâtuite de acest război nenorocit şi de tot felul de sancţiuni care vin în pachete şi blochează", a spus H.D.Hartmann

Emisiunea integrală, în materialul video de mai jos:

"România, Bulgaria şi Turcia trebuie să găsească echilibru cu Rusia în Marea Neagră"

Recent, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat că România, Turcia şi Bulgaria sunt nevoite să găsească un echilibru cu Rusia în zona Mării Negre. 

Mircea Geoană a vorbit despre problemele comerciale şi alimentare cauzate de blocada rusă asupra porturilor ucrainene. "Situaţia în Marea Neagră este complicată. Asistăm la o blocadă de facto a porturilor ucrainene. Chiar dacă nu au resurse să ocupe Odesa, economic vorbind, au paralizat Odesa, pentru că, blocând exporturile, acest lucru creează dificultăţi foarte importante", a declarat Mircea Geoană la Antena 3.

"Şi noi avem interese economice în Marea Neagră, exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, Portul Constanţa, care e în clipa de faţă un port colosal de important strategic şi comercial, colosal de important, şi poate că şi pentru Bulgaria şi pentru Turcia, fiind ţări NATO, noi suntem într-un fel cele mai relevante ţări din punctul de vedere al găsirii unui echilibru între Federaţia Rusă şi NATO în Marea Neagră. Pe noi ne interesează în primul rând, ca NATO, să păstrăm libertatea de navigaţie şi de comerţ", a argumentat Mircea Geoană, menţionând actualele probleme privind exporturile şi riscurile referitoare la cria alimentară.

Deblocarea porturilor ucrainene

"Sunt discuţii care au loc în acest moment, poate se va ajunge la o soluţie (pentru deblocarea porturilor ucrainene - n.red.), dar vorbind de partea de teritoriu NATO, noi suntem în clipa de faţa garantorii libertăţii de navigaţie şi comerciale în zona NATO a Mării Negre. Şi de aceea această zonă, în opinia mea, va căpăta o relevanţă şi mai mare, pentru că Ucraina va trebui să respire economic undeva. (...) Estimarea mea e că Ucraina, şi în partea de reconstrucţie, îi vom ajuta să se reconstruiască, şi de asta poate că în această dramă există şi o linie mai optimistă la orizont, când se va aşeza puţin, şi se va aşeza, chiar dacă va mai dura, reconstrucţia Ucrainei va face ca această zonă a Europei, această parte a Mării Negre, această parte a sud-estului european să fie extrem de importantă strategic şi economic. Şi poate că şi dificultăţile de infrastructură pe care le cunoaştem de multă vreme, nu doar în România, şi în regiune, să fie depăşite şi să avem în această zonă o efervescenţă economică şi o creştere economică susţinută", a subliniat Mircea Geoană, citat de Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel