Turcia cumpără cereale din Ucraina cu reducere: "Rusia are încredere în noi". Putin: Este posibil să mutăm cerealele prin România

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Jahoo Clouseau)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Jahoo Clouseau)

Turcia va cumpăra cereale din Ucraina, priminând o anumită reducere.

Autorităţile turceşti intenţionează să cumpere cereale de la Ucraina cu o reducere de peste 25%, a comunicat ministrul agriculturii şi industriei forestiere, Vahit Cirişci, scrie rador.ro.

Ministrul turc a arătat că Ankara face eforturi diplomatice active pentru deblocarea exportului de cereale din porturile ucrainene. "Ucrainenii se confruntă cu o dilemă în problemele securităţii şi exportului de produse şi vor ca, în acest proces, Turcia să aibă rolul de mediator. Şi Rusia, şi Turcia au încredere în noi", a arătat ministrul turc, citat de publicaţia Yeni Şafak. În această săptămmână, a arătat ministrul turc.

În Turcia vor avea loc două întâlniri importante, consacrate livrărilor de cereale ucrainene pe pieţele mondiale. Una dintre acestea va avea loc la Istanbul, cu participarea reprezentanţilor Rusiei, Ucrainei, Turciei şi ONU şi va fi consacrată creării unui centru de supraveghere a transportului cerealelor ucrainene pe mare. Problemele creării "coridorului pentru cereale" vor fi discutate miercuri, la Ankara, de ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a mai arătat Vahit Cirişci.

"Este posibil să mutăm cerealele din Ucraina pe Dunăre, prin România"

Vladimir Putin susţine din nou că Rusia nu blochează Ucraina în niciun fel să-şi exporte cerealele, potrivit sursei citate anterior. Preşedintele rus a repetat minciuna într-un interviu pentru postul public. Liderul de la Kremlin a susţinut că sunt mai multe variante pentru Ucraina, inclusiv folosirea porturilor Mariupol şi Berdiansk, dar acestea sunt controlate de ruşi. Putin a menţionat şi ţara noastră ca parte a soluţiei.

"În ceea ce priveşte exportul de cereale ucrainene, noi nu blocăm asta. Sunt mai multe moduri de a exporta cereale. Este posibil să mutăm cerealele din Ucraina pe Dunăre, prin România. Aşa că problema exportului de cereale din Ucraina nu există", a spus Putin.

"Moscova "fură" grâu ucrainean "pentru a-l vinde"

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a apreciat luni 'credibile' informaţiile potrivit cărora Rusia "fură" exporturile de cereale ucrainene, blocate din cauza conflictului, 'pentru a le vinde în propriul profit', notează AFP. 

"Totul este deliberat", a spus el în cursul unei conferinţe virtuale despre insecuritatea alimentară, acuzându-l pe preşedintele rus Vladimir Putin că recurge la "şantaj" pentru a obţine ridicarea sancţiunilor internaţionale împotriva invaziei Ucrainei.

Secretarul de stat american a estimat că Moscova a început, de asemenea, să-şi păstreze propriile exporturi de alimente, după ce a impus o "blocadă navală în Marea Neagră care împiedică transportul recoltelor ucrainene" în întreaga lume.

Cotidianul New York Times a raportat că Washingtonul a avertizat 14 ţări, în principal din Africa, la jumătatea lui mai, că nave de marfă ruseşti transportau 'cereale ucrainene furate'. Antony Blinken s-a referit la acest articol din cotidianul american, fără a confirma, însă, direct alerta adresată ţărilor africane.

"Avem nevoie de coridoare maritime"

Ambasadorul ucrainean la Ankara a acuzat vineri Rusia că"'fură" şi exportă cereale ucrainene, în special în Turcia. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus luni că 20 până la 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în prezent în Ucraina din cauza războiului, volum care s-ar putea tripla până în toamnă.

"Avem nevoie de coridoare maritime şi discutăm acest lucru cu Turcia şi Marea Britanie', precum şi cu ONU, a afirmat el. Conflictul ruso-ucrainean opune de la 24 februarie cele două superputeri cerealiere - Rusia şi Ucraina asigură ele două 30% din exporturile mondiale de grâu.

Acesta a provocat o creştere a cursului cerealelor şi uleiurilor, ale căror preţuri le-au depăşit pe cele atinse în timpul primăverii arabe din 2011 şi al 'revoltelor foamei' din 2008, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel