Tumorile cerebrale reprezintă una dintre cele mai grave afecțiuni neurologice, însă progresele medicale și tehnologiile de ultimă generație permit diagnosticarea rapidă și tratamente tot mai eficiente. Dr. Dan Aurel Nica, medic primar neurochirurg la Spitalul Clinic SANADOR, explică importanța depistării timpurii, avantajele tehnicilor minim invazive și echipamentele de ultimă oră care contribuie la intervenții chirurgicale precise și sigure.
Tumorile cerebrale sunt afecțiuni grave, dar, din fericire, sunt adesea identificate într-un stadiu incipient datorită simptomelor specifice. Dr. Dan Aurel Nica, medic primar neurochirurg la Spitalul Clinic SANADOR, a oferit mai multe detalii despre aceste afecțiuni.
„Tumorile cerebrale sunt descoperite destul de repede pentru că omul vine că îl doare capul și își face un CT, își face un RMN, fiecare cum poate, sau chiar este trimis din diferite motive și atunci problema este descoperită mai repede. Plus că și cei care nu au posibilități sunt trimiși, cum se duc la medic, medicul îi trimite. I se pare ceva suspect și îi trimite la medicul de familie, la CT sau RMN”, spune medicul.
În ultimii ani, tehnicile minim invazive au devenit din ce în ce mai utilizate în tratarea tumorilor cerebrale. Spitalul Sanador dispune de echipamente de ultimă generație care ajută medicii să realizeze intervenții chirurgicale precise și eficiente.
„Tehnicile minim invazive au început să prindă. În spitalul Sanador sala este foarte bine dotată. E drept că nici noi nu suntem, sau cel puțin nu suntem nepregătiți. Venim după niște cursuri, după niște stagii pe care le-am făcut afară, pentru că e bine să și vezi. Venim după niște congrese pe care le-am făcut, venim după niște lucrări pe care le-am făcut în urma experiențelor și sunt publicate și tratate. Adică nu ne prezentăm chiar așa, mi s-a dus instrumentarul și stăm și ne uităm la el”, explică dr. Dan Aurel Nica.
Evoluția tehnologică joacă un rol crucial în succesul tratamentului tumorilor cerebrale.
„Sanadorul chiar ne ajută foarte mult și ce se cere, avem:
- micro-instrumentar în sala de operație, obligatoriu acum
- microscop operator, acum este un Kinevo care este cam ultimul răcnet în materie de microscopie
- neuronavigație, cu care mergem cu precizie în special pentru tumorile din profunzime să le determinăm coordonatele ca să știm clar pe unde intrăm, pe unde facem abordu
- CUSA, aspirator cu ultrasunete care aspiră numai tumora și nu aspiră și celălalt țesut, țesutul mobil îl lasă pe loc
- pensa bipolară, de ea nu mai vorbim, este cunoscută mai demult”.
Un diagnostic corect și detaliat este esențial pentru succesul tratamentului. Dr. Nica subliniază că investigațiile imagistice avansate ajută la identificarea clară a tumorii și la stabilirea unui plan chirurgical personalizat.
„Ajutorul endoscopiei, deci poți să faci o operație cu microscopul dar să fii ajutat și endoscopic în profunzime pentru că tu te duci cu vederea fix acolo prin intermediul endoscopului, dar și cu lumina tot fix acolo. Nu putem intra acolo fără să nu avem un computer tomograf nativ și cu substanță de contrast pentru că sunt tumori care prind mai mult contrastul și delimitează sau prezintă oarecum o parte a structurii tumorii gen necroză sau chist în interiorul tumorii
Rezonanța magnetică nucleară care a evoluat foarte mult, acum avem 3 Tesla la Sanador, așa, înseamnă o finețe a imaginilor și o claritate a imaginilor mult mai bună decât cu 1,5 Tesla
Aceste RMN-uri sunt și cu câteva programe interesante printre care mai nou mai nou sunt Diffuse Tensor Imaging DTI, adică arată clar, poate să ne arate tracturile importante, adică cele care pleacă de la creier și se duc către periferie ca să putem să comandăm mișcările și cele care vin dinspre periferie să ajungă la creier ca să avem senzațiile respective. Deci totul se vede și atunci, în funcție de localizarea tumorii, poți să te duci foarte clar, precis să știi să eviți anumite zone să nu le lezezi, să știi cam care sunt marginile tumorii, să știi să ocolești tracturile respective ca să nu produci leziuni mai multe decât a produs tumora sau edemu din jurul tumorii”, încheie medicul de la Sanador.
Datorită progresului tehnologic și expertizei medicale, pacienții cu tumori cerebrale beneficiază astăzi de tratamente mai precise și mai sigure, cu riscuri mai reduse și recuperare mai rapidă.
Video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News