Președintele american Donald Trump escaladează tensiunile cu Uniunea Europeană, comparând dur relația comercială cu cea avută cu China și amenințând cu noi măsuri punitive.
Într-un nou val de critici dure, președintele american Donald Trump a lansat luni un atac direct asupra Uniunii Europene, susținând că aceasta se comportă chiar mai agresiv decât China în raport cu Statele Unite. Declarația a fost făcută la scurt timp după ce Washingtonul și Beijingul au convenit asupra unei reduceri semnificative a tarifelor comerciale, marcând o aparentă calmare a conflictului economic dintre cele două mari puteri.
„Uniunea Europeană este, din multe puncte de vedere, mai rea decât China, în regulă?”, a declarat Trump, acuzând Bruxelles-ul de practici comerciale incorecte. „O să cedeze mult. Veți vedea. Avem toate atuurile. Ne tratează extrem de nedrept.”
În pofida eforturilor repetate din partea oficialilor europeni de a convinge administrația de la Washington să elimine tarifele impuse importurilor din Europa, negocierile nu au produs până acum niciun rezultat notabil.
Remarcile președintelui american vin la doar câteva zile după ce acesta o descrisese pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, drept „fantastică”, exprimându-și dorința de a avea o întrevedere cu ea „cât mai curând”. Cu toate acestea, von der Leyen a fost rezervată, declarând că nu va accepta o întâlnire decât dacă se va pune pe masă o propunere concretă în privința unui acord comercial.
În încercarea de a impulsiona discuțiile, Bruxelles-ul a prezentat recent un pachet de concesii posibile, incluzând simplificări ale normelor și o colaborare mai strânsă pentru combaterea supraproducției industriale chineze. Totodată, UE a transmis un avertisment dur: dacă negocierile vor stagna, ar putea introduce taxe vamale suplimentare pentru bunuri americane în valoare de 95 de miliarde de euro. Răspunsul din partea Casei Albe nu a întârziat – Peter Navarro, consilierul economic cunoscut pentru pozițiile sale protecționiste, a catalogat această reacție drept una provocatoare.
Contextul acestor tensiuni transatlantice este însă dominat de înțelegerea recentă dintre SUA și China, încheiată în Elveția, unde reprezentanți de rang înalt ai celor două țări – printre care secretarul Trezoreriei Scott Bessent și reprezentantul comercial Jamieson Greer – au convenit asupra reducerii tarifelor impuse anterior. Astfel, Washingtonul va diminua taxele la importurile chinezești de la 145% la 30%, în timp ce Beijingul va micșora propriile tarife de la 125% la 10%. Acordul are o valabilitate temporară, de 90 de zile, oferind un răgaz pentru negocieri viitoare.
Tarifele inițiale, aplicate unilateral de administrația Trump în cadrul așa-numitei „Zile a Eliberării”, au produs reacții puternice pe piețele globale și au pus sub semnul întrebării stabilitatea ordinii comerciale internaționale. Printre măsurile adoptate s-au numărat o taxă de bază de 10% și un impozit suplimentar de 25% pe autoturisme și metale, parte a unei strategii mai largi de repatriere a industriei americane afectate de globalizare.
Criticile lui Trump la adresa Europei au fost făcute în paralel cu lansarea unui nou plan privind politica medicamentelor, prin care președintele dorește să oblige companiile farmaceutice să practice pe piața americană aceleași prețuri minime pe care le oferă în alte țări, conform Politico.
CITEȘTE ȘI: Trump testează limitele Indiei: SUA intervine în criza Kashmirului și pune presiune pe New Delhi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu