Ucraina urmează să aprobe un acord-cadru cu Statele Unite ale Americii, dar succesul acestuia va depinde de discuțiile cu președintele Donald Trump.
Acordul, în baza căruia Kievul ar preda unele venituri din resursele sale minerale unui fond controlat de SUA, este esențial pentru încercările ucrainene de a câștiga un sprijin puternic din partea lui Trump, în timp ce acesta urmărește o încheiere rapidă a războiului Rusiei, scrie Reuters.
Trump a confirmat că Zelenski va vizita Washington D.C. vineri, deși nu exista niciun semn că Kievul ar fi obținut și garanțiile de securitate pe care le-a căutat ca parte a acordului, prezentat de Trump ca plată pentru ajutorul SUA pentru Kiev în timpul războiului.
„Acest acord ar putea face parte din garanțiile de securitate viitoare... un acord este un acord, dar trebuie să înțelegem viziunea mai largă”, a spus Zelenski la Kiev.
El a spus că cel mai important lucru este că actualul proiect nu a declarat Ucraina drept un debitor care ar trebui să plătească sute de miliarde de dolari pentru asistența militară din trecut.
„Această înțelegere ar putea fi un mare succes sau ar putea trece în liniște. Și marele succes depinde de conversația noastră cu președintele Trump”, a mai zis președintele ucrainean.
El a spus că ar fi un succes dacă SUA devin un furnizor de garanții de securitate pentru Ucraina, care își dorește protecție împotriva viitoarelor atacuri rusești dacă se ajunge la un acord de pace.
Trump a declarat marți că Zelenski vrea să vină vineri la Washington pentru a semna un „acord foarte mare”.
Trump l-a criticat cu înverșunare pe Zelenski atunci când a schimbat politica SUA cu privire la război, numindu-l „dictator” și punând capăt unei campanii de izolare a Rusiei, care a invadat Ucraina în 2022.
Trump a vorbit cu președintele rus Vladimir Putin pe 12 februarie și o întâlnire ruso-americană a avut loc în Arabia Saudită pe 18 februarie.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că diplomații ruși și americani se vor întâlni joi la Istanbul pentru a discuta soluționarea disputelor bilaterale care fac parte dintr-un dialog mai larg pe care părțile îl consideră crucial pentru încheierea războiului din Ucraina.
Lavrov a exclus din nou „orice opțiune” pentru ca trupele europene de menținere a păcii să fie trimise în Ucraina, deși Trump a spus că este nevoie de o anumită formă de trupe de menținere a păcii în Ucraina dacă se ajunge la un acord pentru a pune capăt conflictului.
„Nimeni nu ne-a întrebat despre asta”, a spus Lavrov în timpul unei vizite în Qatar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News