Adenomul de prostată este o afecțiune întâlnită la jumătate dintre bărbații cu vârsta de peste 50 de ani și la 90% dintre cei peste 80 de ani și constă în mărirea în volum a prostatei.
Această mărire de volum face ca uretra, tubul prin care urina se scurge din vezică, să fi comprimată și să apară probleme de urinare. Simptomele cele mai frecvente sunt urinatul dificil, cu presiune redusă, urinatul frecvent. Bărbatul se trezește în timpul nopții de multe ori, cu senzația că vezica nu s-a golit complet și cu senzația că trebuie să meargă repede la toaletă. Când afecțiunea progresează, dacă nu se intervine la timp, se poate ajunge până la retenție urinară și distensie vezicală, adică blocaj urinar, când trebuie montată o sondă pentru ca urina să iasă din vezică.
”Majoritatea bărbaților au adenom de prostată, dar nu toți ajung să fie simptomatici, să aibă nevoie de tratament. Cauza primară este un dezechilibru hormonal. Testosteronul este hormonul masculin iar derivații de testosteron sunt responsabili pentru creșterea adenomului de prostată. Când există o tulburare hormonală și o predispoziție genetică, adenomul apare și crește” explică dr Rareș Nechifor, medic primar radiolog intervenționist la ARES.
Tratamentul clasic pentru adenomul de prostată este intervenția chirurgicală de rezecție transuretrală a prostatei. Este o procedură eficientă în 70-80% din cazuri. Există însă și un procent de 20% dintre cazuri în care apar efecte adverse ale intervenției chirurgicale.
”Cel mai frecvent și nedorit efect este acela de incontinență urinară, adică pacientul care înainte avea probleme de urinare, după operație nu mai poate reține urina și se poate scăpa pe el. Și a purta un pampers când ai 60 de ani nu e grozav” spune dr. Nechifor.
Alternativa la tratamentul chirurgical este o procedură minim invazivă, endovasculară, prin care se tratează prostata fără să fie afectate sfincterul vezical sau vezica urinară. Procedura se numește embolizare de adenom de prostată și se face sub controlul razelor X.
”Procedurile moderne, folosind un echipament angiografic, ne permit să navigăm prin vasele de sânge, de la nivelul brațului stâng, cu un cateter, până la nivelul prostatei. Aici vedem vasele de sânge care alimentează adenomul si le închidem, injectând niște microparticule ce limitează fluxul de sânge la nivelul adenomului de prostată. Acesta intră într-un proces de involuție, de resorbție, își reduce volumul și pacientul începe să se simtă bine și să nu mai aibă simptome, fără să fi trecut prin intervenția chirurgicală” explică dr. Rareș Nechifor.
Embolizarea adenomulului de prostată este o procedură ambulatorie, care durează 30-60 de minute iar pacientul nu stă în spital. După intervenție este monitorizat timp de câteva ore și apoi poate pleca acasă. Perioada de recuperare este rapidă.
”Este o perioadă de 3-4 zile în care pacientul trebuie să ia un antiinflamator și un antibiotic și în care urinează mai des, după care simptomele dispar și progresiv de la o zi la alta începe să urineze mai bine. Nu avem o agresiune locală, adică vezica și sfincterul vezical funcționează normal. Nu apare incontinența urinară, nu apare ejacularea retrogradă sau strictura uretrală, complicațiile posibile ale intervenției chirurgicale. Mulți bărbați sunt încântați să facă această intervenție, pentru că ideea de a se opera în acea zonă nu e deloc agreabilă” arată dr. Rareș Nechifor.
Medicul mai spune că rata de succes a procedurii de embolizare a adenomului de prostată este foarte bună. Dacă la intervenția chirurgicală vorbim de 80% rată de succes și 20% posibile complicații, procedura de embolizare are o rată de succes de 80-90% și aproape 0 complicații.
Embolizarea adenomului de prostată este disponibilă la ARES București, în cadrul Spitalului Oncologic Monza din Enayati Medical City și în Cluj-Napoca, în cadrul Spitalului de cardiologie ARES.
Misiunea ARES în România este să asigure accesul unui număr cât mai mare de pacienți la tratamente inovatoare care păstrează integritatea corporală. De-a lungul celor peste 9 ani de activitate, la ARES au avut loc 15 premiere naționale și internaționale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu