Transparency International: 22% dintre români spun că au dat mită pentru servicii medicale în pandemie

Imagine de Ryan McGuire de la Pixabay
Imagine de Ryan McGuire de la Pixabay

Un raport Transparency International privind corupția în sistemul sanitar în pandemie arată că în România și alte trei țări, o persoană din cinci a dat mită. Totodată, un european din trei s-a folosit de 'pile'.

Raportul Transparency International, citat de The Guardian, arată că în timpul crizei Covid, aproape o treime dintre locuitorii statelor membre ale Uniunii Europene s-au bazat pe 'pile' pentru a avea acces la asistență medicală. 

De asemenea, unul din cinci oameni din România, Bulgaria, Ungaria și Lituania au dat mită pentru servicii medicale. 

Mita în sectorul sanitar este frecvent folosită în România (22%), Bulgaria (19%), Ungaria (17%), Lituania (17%) și Croația (14%), iar folosirea 'pilelor' este mai des întâlnită în Cehia (54%) şi Portugalia (46%), precizează raportul Transparency International. 

Prin sondajul realizat între octombrie și decembrie 2020 s-a mai remarcat faptul că mita pentru asistență medicală a fost relativ frecventă în Belgia (10%), Austria (9%) și Grecia (9%).

62% dintre 40.000 de respondenți cred că, la nivelul guvernului lor, corupția este o problemă majoră. 76% au răspuns că situația stagnează ori s-a înrăutățit. 

Barometrul corupției în UE spune că 'sistemul de sănătate, în special, a fost un teren propice pentru corupţie, în timp ce guvernele încercau să gestioneze pandemia COVID-19'.

Autorii raportului au atras atenția asupra faptului că statele membre se pregătesc să aloce miliarde de euro pentru recuperarea post-pandemie, în timp ce există aceste constatări îngrijorătoare. 

România, în top trei cele mai corupte țări din UE

Corupția persistentă slăbește sistemul de sănătate și contribuie la regresul democrației, pe fondul pandemiei de COVID-19, atrăgea atenția Transparency International, în luna ianuarie, în urma raportului privind Indicele de Percepție a Corupției (CPI) în 2020.

Raportul TI arăta că există o legătură directă între locul înregistrat în CPI și modul în care o țară poate să facă față provocărilor generate de pandemia de COVID-19: Statele care au un scor bun în clasament investesc mai mult în sistemul de sănătate, sunt mai în măsură să asigure îngrijire medicală și mai puțin probabil să încalce normele democratice și instituționale sau regulile statului de drept.

Indicele de Percepție a Corupției reflectă modul în care experți independenți și din mediul de afaceri percep corupția existentă în 180 de state și teritorii. Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care 0 înseamnă “foarte corupt”, iar 100 “deloc corupt”.

Cu un scor de 44 de puncte din 100, România rămâne în continuare în top trei cele mai corupte țări din Uniunea Europeană. Deși punctajele sunt similare cu cele din 2019 pentru majoritatea statelor membre, în premieră, trei state împart ultimul loc în clasamentul întocmit la nivelul UE - România, Bulgaria și Ungaria - cu același scor: 44 de puncte din 100 posibile. (Citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel