Transnistria, punctul de conflict între Rusia și Republica Moldova

 Evgheni Șevciuk, președintele Transnistriei, a semnat luni - 10.06.2013 legea privind “frontiera de stat”. Acest fapt provoacă reacți nu doar în rândurile moldovenilor.

Autor: Silvestru Tatiana

“Republica Moldovenească Nistreană, până în momentul recunoaşterii suveranităţii şi independenţei sale de către alte state, îşi rezervă dreptul, în cazul unui pericol la adresa securităţii statului, să întreprindă acţiuni de apărare a frontierei sale de stat” conform textului legii, citat de publika.md.

Transnistria și-a declarat independența cu sprijinul armatei rusești în 1992, sub numele Republica Moldovenească Nistreană cu capitala la Tiraspol. Atât la nivel internațional cât și de guvernul R. Moldova este recunoscută drept o regiune autonomă a Republicii Moldova.          

„Decizia Tiraspolului de a stabili de sine stătător hotarele teritoriului controlat de ei poate crea instabilitate în regiune și poate duce la consecințe imprevizibile, nedorite” declară pentru unimedia.info vicepremierul pentru reintegrare a Republicii Moldova, Eugen Carpov dupa ședința guvernului.

Legea adoptată va intra în vigoare peste 14 zile de la data semnării și publicării. Potrivit documentului "frontiera de stat nu poate fi schimbată de către ţările vecine în mod unilateral", protecţia frontierei de stat “se efectuează de către organele abilitate ale regiunii”, iar “legislaţia privind frontiera de stat este bazată pe Constituţia Republicii Moldoveneşti Nistrene, precum şi pe tratatele internaţionale la care aceasta este parte”. Conform publika.md aceasta lege menționeaza unele structuri administrativ-teritoriale care se află sub jurisdicția administrației de la Chișinău.

În același timp presa rusească scrie “Peste 23 ani Republica Moldova descoperă, că Transnistria nu dorește să fie parte integrala cu RM”. Regnum.ru amintește că acțiunea de sporire a controalelor de imigrare la frontiera cu Transnistria a fost inițiată unilateral de către Republica Moldova. Tot Moldova a anunțat în aprilie anul acesta de intenția de a stabili o frontieră fixă. Deasemeni menționează aceeași sursă că anunțul a fost făcut dupa ce, la sfârșitul lunii martie șeful delegației UE în Moldova,  Dirk Steffen Schuebel a spus că pentru liberalizarea regimului de vize UE cetățenii Republicii Moldova trebuie să asigure siguranța frontierelor, inclusiv a celei de est. Schuebel  afirmă despre acest fapt “în contextul conflictului nerezolvat cu Transnistria, nu este deloc ușor".

Transnistria refuză categoric de a discuta în cadrul negocierilor în formatul 5 +2,  aspecte politice, instituționale, precum și cu privire la securitate, cu Republica Moldova. Regnum.ru afirmă în legatură cu, conflictul transnistrian “acțiunile detaliate demonstrează existența unor interese ascunse, diferite de cele, pe care conducerea Republicii Moldova și toată comunitatea internaționala o adoptă - reglementarea pașnică a conflictului. “ 

 Transnistria este casa a  aproximativ 180 mii de cetățeni ai Rusiei și aproximativ 100 de mii de cetățeni ai Ucrainei. În articolul menționat mai devreme este explicat faptul că  ceea  ce reprezentanții Transnistriei încerca să denumească direct "frontieră" nu este nimic mai mult decât o linie administrativă temporara, stabilită în conformitate cu decizia  finală, cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la 21 iulie 1992 între Republica Moldova și Rusia. “In scopul de a asigura securitatea în regiune, este necesar ca structura transnistrena să înceteze acțiunile unilaterale și să discute problemele de interes pentru locuitorii de pe ambele maluri, la masa de negocieri. " afirmă Regnum.ru.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel