Căutătorii de comori din România au descoperit mii de monede din Evul Mediu.
Pe grupul de Facebook „DetectieMetal - Comunitatea Arheologilor Amatori din Romania“, căutătorii de comori din România au postat imagini cu un tezaur descoperit pe teritoriul țării, care constă în aproape 5.000 de monede din Evul Mediu și alte obiecte valoroase.
„După o îndelungată perioadă în care nu am ieșit la detecție datorita lipsei de timp, eu împreună cu Silviu si Ionuț am pornit duminica spre o zi normala de relaxare si totodată de aventură în pădure, spun aventură datorita insectelor prădătoare. După o mica pauza de masa, pauza a fost una scurta pentru a lasă loc de detecție, iar mâncarea a fost îndestulătoare, capota mașinii a fost plină de bunătăți care mai de care, pâine cu maia, slănina, șuncă,jumări,kaizer, ceafa afumata, brânză,legume de sezon roșii, castraveți, ceapa,ardei toate culese proaspăt din gradina în dimineața acelei zile.
Având burțile pline,moleșiți de mâncare, am pornit agale tot mormăind pe drum ca nici măcar nu mai avem cum sa ne aplecam. Totuși ne-am îmbărbătat unul pe altul și pana la urma am reușit sa trecem peste faza critică a lenei post ingurgitare.
Pe finalul zilei, la un moment dat, am primit un semnal scurt dar stabil, am pus lopata la treaba,iar când am întors halca de pământ deasupra observ o moneda mica argintie parca scoasa din buzunar.
A urmat și a doua moneda, a treia, iar colegii mei care se aflau în apropiere mi s-au alăturat în perimetru. Au urmat încă câteva monede la o adâncime mica, urmărirea semnalelor ne-a condus pana la urma la ceea ce părea a fi gura unui vas. Adrenalina la cote maxime. Am efectuat o săpătura perimetrala în jurul obiectului, extrăgându-l cu grija, împreună cu câteva bucăți de ceramica probabil aparținând vasului. Ne-au dat lacrimile de bucurie, ochii erau căscați de uimire, am uitat pe loc de oboseala, de burțile pline, de căldură și de insecte.
In aceasta zi memorabila si unica, am scos la lumina ceea ce avea sa fie un tezaur monetar format din:
- aproximativ 4868 de monede cu diametru mic de tip denar unguresc, spunem aproximativ deoarece multe dintre ele sunt lipite și datorita faptului ca sunt mici și subțiri sunt dificil de numărat
- 3 taleri de argint cu greutate aproximativă de 30 de gr
- 4 monede de diametru mijlociu neidentificate, dar aparținând aceluiași context
Monedele au perioadă de emisiune situata intre anii 1500-1550, majoritatea din perioada de domnie a lui Vladislau al II-lea.
Greutatea bruta a monedelor, împreună cu vasul de ceramica și reziduurile de pământ a fost de aproximativ 4500 gr, iar greutatea fără vas de aproximativ 3000 gr.
O astfel de descoperire aduce o senzație minunată, o împlinire și cred ca este visul fiecărui pasionat de istorie și detecție.
Așteptăm părerile specialiștilor cu privire la identificarea exacta a monedelor, inventarierea și restaurarea acestora.
Mii de mulțumiri funcționarelor primăriei care ne-au ajutat la numărarea monedelor.
Sper ca v-a plăcut mica poveste despre cea mai tare aventură din natura. Regăsiți și câteva poze cu care sa va încântați privirile.
Spor în toate și semnale bune!“, a scris Raoul Vlad Suta pe grupul de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu