S-a descoperit că planeta Pământ se reînnoieşte ciclic, la fiecare 36 de milioane de ani. Totul s-ar trage de la mișcarea plăcilor tectonice.
Se crede că o "explozie planetară" are loc, în mod repetat, la fiecare 36 de milioane de ani (cu o marjă de eroare de 1 milion de ani). Ce puţin asta reiese dintr-o analiză aprofundată a unei echipe de cercetători. Autorii studiului citat de EurekAlert susțin nu doar că au identificat acest pattern care se repetă de cel puțin 250 de milioane de ani, dar și că au înțeles mecanismele care fac totul posibil.
Totul s-ar datora plăcilor tectonice şi mişcărilor din scoarţă. Potrivit savanţilor, există aceste cicluri în mișcarea plăcilor tectonice care duc la modificarea nu doar a adâncimii mărilor și oceanelor, ci și la fluctuații ale nivelului acestora, ceea ce se traduce prin inundarea unor arii extinse sau, după caz, secetă crescută. Un astfel de fenomen poate duce, în timp, la dispariția unor ecosisteme și, ulterior, la apariția altora noi.
Interesant este că odată cu ecosistemele dispar şi speciile mult prea adaptate la acestea, lăsând astfel loc unor specii noi care se oit adapta din mers la noile condiţii de viaţă, explică geologul Slah Boulila de la Universitatea Sorbona din Paris.
Cercetătorii mai spun că au ajuns la această concluzie după o analiză amănunţită a registrelor fosile, în strânsă legătură cu dinamica plăcilor tectonice. Astfel, s-a putut deduce că, la un interval de circa 36 de milioane de ani, există fluctuații puternice şi variate din punct de vedere al biodiversității marine și terestre, ceea ce ne îndreptăţeşte să spunem că, la intervalul de timp amintit, planeta noastră se regenerează, se înnoieşte, se recompune. Studii asemănătoare vor mai fi în viitorul apropiat astfel să nu existe erori de niciun fel în concluziile finale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu