NATO și Ucraina s-au ciocnit public pentru prima dată. La summit-ul de la Vilnius au existat fricțiuni clare între Kiev și alianța militară. Acest lucru a culminat cu liderul ucrainean, Volodomir Zelenski, declarând marți că absența unui termen de aderare la NATO pentru Kiev este „absurdă”.
Un diplomat înalt prezent la întâlniri a declarat joi, pentru CNBC, că Zelenski și-a „forțat” mâna în timpul summitului și, prin urmare, a fost presat de Statele Unite și alte țări să ofere mai multă recunoștință.
A existat un „mesaj foarte clar din partea SUA, voi [Ucraina] ați mers prea departe”, a declarat joi, pentru CNBC, un diplomat de rang înalt care a participat la întâlnirile din Lituania, dar a preferat să rămână anonim din cauza sensibilității subiectului.
Comentariile oferă o perspectivă asupra dinamicii puterii, în cadrul NATO. Chiar dacă unii membri au fost foarte dornici să urmeze cererea Ucrainei, Statele Unite, în special, nu susțin aderarea, în acest moment.
„Rezultatul summitului reflectă realitatea de bază că NATO reprezintă un angajament de securitate al SUA de a apăra alte țări eligibile, în calitate de cea mai puternică putere militară din lume. Prin urmare, NATO se va mișca întotdeauna doar cu viteza Washingtonului, care în acest moment este fixat pe China, pe termen lung”, a declarat Jacob Kirkegaard, membru senior al German Marshall Fund, din Statelor Unite, pentru CNBC.
„SUA nu vor lăsa, prin urmare, o țară în război să intre în NATO, pentru că ar oferi un angajament prea ferm”, a adăugat el. Ucraina se luptă cu invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022.
În cadrul unui forum public NATO de miercuri, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că poporul american merită un grad de recunoştinţă pentru sprijinul acordat, după ce un activist ucrainean a criticat lipsa unui calendar precis pentru aderarea Kievului la NATO.
Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a mai spus miercuri: „Nu sunt Amazon (referire la site-ul de comerț online)”, când a discutat despre livrarea de arme la Kiev. „Fie că ne place sau nu, oamenii vor să vadă recunoștință”, a spus el, potrivit Reuters. Șeful său, premierul britanic Rishi Sunak, s-a distanțat rapid de aceste comentarii.
Opinia publică continuă să susțină Ucraina în întreaga Uniune Europeană, dar a existat o scădere a sprijinului pentru unele măsuri specifice. Numărul cetățenilor care susțin trimiterea de arme sau impunerea de sancțiuni economice Rusiei a scăzut în primele 12 luni de război.
„Adevărul e că timpul nu este de partea noastră. Cu cât acest conflict durează mai mult, cu atât este mai dificil să găsești banii necesari. Acest lucru este de netăgăduit”, a spus Maria Demertzis, de la think tank-ul Bruegel.
Într-o declarație de presă comună, tot miercuri, președintele american Joe Biden i-a spus lui Zelenski: „Știu că ești de multe ori frustrat referitor la lucrurile care ajung la tine, precum și la timpul de livrare. Dar îți promit că Statele Unite fac tot ce ne stă în putință pentru a vă oferi ceea ce aveți nevoie, cât de repede putem noi”.
Biden a adăugat, de asemenea: „Și aștept cu nerăbdare ziua în care vom avea o întâlnire care sărbătorește calitatea ta oficială în NATO”.
Cele 31 de state membre NATO nu s-au angajat la o dată calendaristică când Ucraina se poate alătura grupului. În schimb, au eliminat necesitatea unui plan de acțiune, deoarece „Ucraina a devenit din ce în ce mai interoperabilă și integrată politic cu alianța” și au transmis că vor oferi o invitație „când aliații vor fi de acord și sunt îndeplinite condițiile”.
Concluzia este că Ucraina nu va deveni membră NATO atâta timp cât războiul va dura.
„Lucrul cheie este că noi [Occidentul] am jucat într-un echilibru foarte delicat, noi înșine nu putem fi în război”, a declarat același diplomat senior pentru CNBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu