Ministrul de Interne al Lituaniei, Agne Bilotaite, a declarat că acest zid de drone va permite supravegherea aeriană continuă a întregii frontiere externe, din Norvegia până în Polonia.
Finlanda, Norvegia, Polonia și statele baltice — Letonia, Lituania și Estonia — au convenit să stabilească un „zid de drone” de-a lungul granițelor lor cu Rusia și Belarus.
Această decizie a fost luată în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de interne ai acestor țări, desfășurată în Letonia.
Ministrul de Interne lituanian, Agne Bilotaite, a declarat că acest zid de drone va permite supravegherea aeriană continuă a întregii frontiere externe, din Norvegia până în Polonia.
Proiectul va include atât drone de supraveghere, cât și sisteme anti-dronă, asigurându-se că vehiculele aeriene fără pilot (UAV) monitorizează frontiera, în timp ce sistemele de luptă contracarează dronele inamice în cazuri de provocare sau contrabandă.
Uniunea Europeană va finanța inițiativa. Deși nu s-au dat termene precise, Bilotaite a menționat că țările participante vor evalua mai întâi munca necesară.
Agențiile guvernamentale, cu asistența experților, vor elabora apoi un plan detaliat pentru construirea zidului de drone.
„Am făcut deja progrese semnificative în acest domeniu”, a spus Bilotaite. „Alte țări ar putea necesita investiții suplimentare și pregătiri corespunzătoare.”
Serviciul de Pază a Frontierei de Stat din Lituania a înființat deja o unitate UAV și este în proces de achiziționare de drone suplimentare și sisteme anti-dronă.
Anul trecut, Finlanda a fost forțată să închidă punctele de trecere a frontierei cu Rusia după ce Kremlinul a adus migranți din Asia și i-a trimis peste graniță pe biciclete. Oficialii finlandezi au spus că Moscova folosea migrația ca armă pentru a destabiliza Europa.
Bilotaite a declarat că detaliile „zidului de drone” sunt încă în curs de elaborare și că acordul, semnat în weekend, face parte dintr-o abordare mai largă de contracarare a amenințării din partea Rusiei.
„Am convenit să organizăm exerciții regionale pentru a asigura evacuarea populației, pentru a vedea cum sunt pregătite instituțiile noastre să funcționeze și să interacționeze între ele,” a spus ea.
Rusia și-a întărit unitățile militare de-a lungul frontierei sale de nord-vest cu UE de la invadarea Ucrainei și a mutat rachete nucleare în Belarus.
Joi, Estonia a raportat că grănicerii ruși au îndepărtat balizele care marcau canalele navigabile din apele estoniene din râul Narva, o graniță cu Rusia.
Cu o zi înainte, Rusia a publicat o propunere de proiect pentru extinderea unilaterală a frontierelor sale maritime cu Finlanda și Lituania.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu