Inundațiile devastatoare care provoacă ravagii în nordul Indiei au ajuns la emblematicul Taj Mahal pentru prima dată în 45 de ani, un eveniment rar despre care experții avertizează că ar putea deveni tot mai des întâlnit, pe măsură ce criza climatică aduce o vreme din ce în ce mai extremă.
Inundațiile râului Yamuna s-au lovit marți de pereții monumentului Taj Mahal, au arătat mai multe videoclipuri și fotografii de pe rețelele de socializare.
O grădină situată în spatele Taj Mahal a fost acoperită de apă. Cu toate acestea, Archaeological Survey of India (ASI), care întreține monumentul, a declarat că nu este amenințat de actualele inundații.
Experții au spus că este rar ca inundațiile să ajungă la pereții exteriori ai complexului, care a fost construit lângă orașul Agra, în nordul statului Uttar Pradesh, în secolul al XVII-lea de către un împărat Mogul pentru a-și onora soția care murit în timpul nașterii. Milioane de turiști vizitează locul în fiecare an.
În timp ce inundațiile au loc în mod regulat, în zonă, în timpul sezonului musonic al Indiei, din iunie până în septembrie, experții spun că schimbările climatice le cresc frecvența și severitatea.
Râul Yamuna, un afluent al Gangelui, a atins cel mai înalt nivel înregistrat, au declarat autoritățile săptămâna trecută, determinând evacuări în masă, în timp ce statele nordice raportează zeci de morți din cauza inundațiilor puternice.
Mai multe părți din nordul Indiei, inclusiv Agra, rămân expuse unui risc ridicat de inundații în următoarele săptămâni din cauza ploilor abundente continue și a apei eliberate din baraje, potrivit autorităților indiene.
Oamenii de știință au avertizat în trecut despre efectele dăunătoare ale schimbărilor climatice, care au adus combinații mortale de vreme extrem de neregulată: căldură arzătoare de vară, urmată de precipitații record, care au dus la inundații severe și alunecări de teren în mare parte din Asia, potrivit Edition.cnn.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu