Guvernul de la Taipei a anunţat că Taiwanul se va alătura deciziei mai multor ţări occidentale de blocare a băncilor ruseşti din sistemul internaţional de plăţi SWIFT şi că a trimis ajutor umanitar Ucrainei în semn de sprijin pentru 'tabăra democratică' a comunităţii internaţionale, transmite Reuters.
Taiwanul susţine astfel sancţiunile impuse Moscovei îşi exprimă simpatia pentru poporul ucrainean, văzând asemănări între ce se întâmplă cu Ucraina şi ceea ce Taipei consideră că sunt ameninţări din partea Beijingului la adresa sa. Premierul Su Tseng-chang a declarat reporterilor că Taiwanul este în pas cu partenerii săi democraţi din întreaga lume în ceea ce priveşte decizia de a sancţiona Rusia.
O decizie în mare parte simbolică, deoarece comerţul Taiwanului cu Rusia este minim. Comisia de supraveghere financiară din Taiwan a informat luni că orice transfer către Rusia utilizează sistemul SWIFT, dar se efectuează prin bănci intermediare. Totodată, guvernul de la Taipei a anunţat că a trimis la Kiev 27 de tone de echipamente medicale.
'Republica Chineză, Taiwan, în calitate de membru al taberei democratice a comunităţii internaţionale, este dispusă să acţioneze în spiritul 'Taiwanul poate ajuta' şi, pe baza consideraţiilor de natură umanitară, ţara noastră va furniza Ucrainei în timp util materiale de asistenţă medicală', a anunţat ministerul de externe de la Taipei.
China, care revendică Taiwanul drept teritoriu propriu, nu a anunţat până acum acordarea de ajutor umanitar pentru Ucraina. Luni, un înalt oficial al Casei Albe a anunţat că o delegaţie neoficială formată din foşti oficiali militari şi guvernamentali vizitează Taiwanul.
Această iniţiativă 'trimite un semnal important cu privire la angajamentul celor două partide americane faţă de Taiwan şi democraţia sa şi demonstrează că sprijinul administraţiei Biden şi al Statelor Unite pentru Taiwan rămâne foarte puternic', a spus ea, conform AFP. Delegaţia, care se va întâlni cu înalţi oficiali din Taiwan, este formată din Michael Mullen, fost şef al statului major, şi foşti oficiali ai Consiliului Naţional de Securitate şi Pentagonului, informează Agerpres.
Rubla rusească a scăzut cu aproape 20 de procente – este la un record minim față de dolarul american. Între timp – Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda cheie la 20 de procente – de la 9,5% – pentru a contracara riscurile și mai mari de depreciere a rublei.
Moscova a ordonat companiilor să vândă 80% din veniturile lor în monedele internaționale.
Duminică, rușii au așteptat la cozi lungi în fața bancomatelor, îngrijorați că noile sancțiuni occidentale vor declanșa un deficit de numerar și vor perturba plățile. Între timp, Banca Centrală a Rusiei a făcut un apel la calm. Analiştii de pe pieţele financiare estimează că rubla se va deprecia şi mai mult.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu