Sute de erori judiciare, ținute la secret de CSM

Consiliul Superior al Magistraturii refuză să facă inventarul anual al erorilor judiciare. Sunt sute de revizuiri și contestații în anulare admise anual. Statul plătește pentru ele zeci de milioane de euro. CSM, însă, le ignoră. 

În 2005, CSM s-a reinventat. În baza legii 317/2004, sistemul judiciar nu mai ține evidența erorilor judiciare, care se constată oficial an de an de către CEDO și, mai ales, de către instanțele românești de judecată, scrie Lumea Justiției

După eliminarea recursului, în urmă cu aproape un deceniu, administratorii Justiției– din CSM, ICCJ, Ministerul Justiției– nu au vrut ca în rapoartele anuale privind activitatea din sistemul judiciar să insereze și evidența erorilor judiciare constatate prin:

- admiterea cererilor de revizuire;
- admiterea contestațiilor în anulare;
- numărul arestaților, care ulterior au fost achitați;
- numărul de acțiuni civile admise împotriva Statului român, în procesele de solicitare de daune de către victimele erorilor judiciare. 

VEZI: MH17. Avion prăbușit, Ucraina. Reportaj devastator de la locul prăbușirii. Cădeau cadavre din cer

Erorile judiciare mai sunt contorizare doar la nivelul marilor parchete, unde anual se dă procentul de achitări. În rest, e tăcere. Nici măcar Ministerul Finanțelor, care plătește zeci de milioane de euro despăgubiri pentru victimele erorilor judiciare, nu ține o evidență a dosarelor. 

Luju mai scrie că CSM este principalul vinovat, pentru că are obligația să dea anual publicității raportul pe starea Justiției. Rapoartele conțin cifrele detaliate despre câte hotărâri sunt atacate, câte căi de atac sunt admise, însă nu și numărul de erori judiciare. Înaintea eliminării recursului în anulare, evidențele releva o medie de 500 de erori judiciare pe an recunoscute oficial. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel