Analistul de politică externă H.D. Hartmann a comentat subiectul suspendării acordului privind tranzitul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră.
H.D. Hartmann a vorbit, în cadrul emisiunii „Geostrategica“, la DC News, despre acordul privind exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, pe care Rusia nu a dorit să-l mai continue.
Analistul de politică externă a atras atenția asupra cauzelor care au dus la această decizie a Rusiei de a nu mai prelungi acordul pentru tranzitul cerealelor:
„Pe lângă schimbarea de atitudine a Turciei în raport cu Suedia, la summitul NATO de la Vilnius, dintr-odată Turcia s-a redescoperit țară europeană și UE a redescoperit că Turcia e țară europeană. Se știa de la Vilnius că Rusia nu va prelungi înțelegerea cu culoarul grânelor. Pe 18 trebuia renegociat acest culoar.
Rusia a lăsat să treacă data limită și nu a mai continuat înțelegerea. Realitatea este că Rusia a pus 4 mari condiții pentru menținerea culoarului. Occidentul nu a dorit să îndeplinească niciuna dintre ele. Principala condiție este ca Rosbank-ul, care este principala bancă de resurse energetice a Rusiei, să fie reconectată la sistemul SWIFT. Al doilea lucru a fost returnarea soldaților ruși aflați în captivitate ucraineană.
Contrar, Turcia a făcut un lucru uluitor. Deși înțelegerea, după ocuparea Mariupolului, a fost ca liderii și soldații celebrului regiment Azov, exilați în Turcia, să rămână până la sfârșitul războiului acolo, la vizita președintelui Zelenski, liderii regimentului Azov s-au întors în Ucraina cu președintele“, a spus H. D. Hartmann
„Putin este supărat. Este o pedeapsă care este atât împotriva Europei Occidentale, cât și împotriva Turciei. Cele peste 12 milioane de tone de produse agricole treceau de aproape un deceniu prin porturile turcești. Turcia ori le trimitea în alte părți ale lumii, ori cu trenul pe piața euro-asiatică. Blocajul pe Marea Neagră a făcut necesară apariția acestui culoar al grânelor, după începerea războiului, în februarie 2022, iar Putin l-a pedepsit acum pe Erdogan, deoarece intermediarul afacerii era Turcia, care scotea miliarde. Când a dat liderii regimentului Azov înapoi lui Zelenski, Turcia trebuia să se aștepte la repercursiuni.“, a mai spus Hartmann.
„Eu am urmărit foarte atent nuanțele purtătorilor de cuvânt din SUA. Au făcut câteva propuneri de reacție la suspendarea acestui culoar al grânelor. Se știe foarte clar că nici Ungaria, nici Polonia și nici România nu au sistemul terestru de transport atât de dezvoltat încât să preia milioanele de tone pe care portul Odesa le trimitea anual. Porturile dunărene românești nu pot face față unui aflux atât de mare.“, a spus analistul politic.
„Totuși, Turica va putea să deschidă Tratatul de la Motreux, să-l încalce. Această problemă a grânelor este un joc de imagine. Africa nu va muri de foame, iar Turcia va încălca tratatul și probabil că va lăsa - ceea ce noi cerem, iar Summitul de la Vilnius a indicat acest lucru printr-un paragraf în comunicatul final cu privire la securitatea Mării Negre - amplasarea unor vase de război americane pe aliniamentul fostului culoar al grânelor. Să nu creadă nimeni că Putin nu realizează că SUA, sub steag NATO, poate să pună vase militare să apere acel aliniament. În acel moment se deschid două pericole. Unul este linia de contact ruso-ucraineană pe Marea Neagră, iar al doilea lucru, dacă se întâmplă acest scenariu, direct o linie de contact Rusia-NATO.“, a spus Hartamnn.
„Și dacă n-ar fi nave de protecție, ce face Rusia? Scufundă nave sub pavilion panamez, etc?“, a întrebat Val Vâlcu.
„Nu va scufunda decât dacă ucrainenii folosesc acele nave pentru a ataca Crimeea“, a replicat Hartmann.
„Dacă rușii nu atacă, care e problema cu cerealele ucrainene?“, a insistat Val Vâlcu.
„Nu te lasă! Îți creează probleme. Orice vas civil are asigurări maritime. Niciun asigurator nu o să permită să trimită vasul cargo să ia grâne într-o zonă de război“, a spus H. D. Hartmann.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu