SUA solicită aliaților europeni un răspuns privind posibile contribuții militare pentru Ucraina (Reuters)

Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES

Trupe și garanții de securitate: SUA cer clarificări de la aliații europeni.

Statele Unite au solicitat capitalelor europene să precizeze ce pot oferi în materie de garanții de securitate pentru Ucraina, au declarat sâmbătă patru surse europene, potrivit Reuters.

Potrivit acestora, Washingtonul a transmis un document în care cere detalii despre posibile viitoare contribuții de trupe, iar două dintre surse au precizat că documentul a fost trimis la începutul săptămânii.

Financial Times a raportat că administrația americană a cerut aliaților europeni informații despre armele, trupele de menținere a păcii și aranjamentele de securitate pe care le-ar putea furniza Ucrainei.

„Scopul este, evident, de a evalua viziunea aliaților europeni asupra unui posibil cadru de negocieri pentru încheierea conflictului și nivelul angajamentului pe care Europa și Statele Unite sunt dispuse să-l asume”, a declarat un diplomat european familiarizat cu documentul.

Se pare că acesta conține șase întrebări, dintre care una adresată în mod special statelor membre ale Uniunii Europene.

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sâmbătă crearea unei armate europene, argumentând că Europa nu mai poate conta pe protecția oferită de SUA și că doar o forță militară puternică i-ar asigura respectul Washingtonului.

„Americanii se adresează capitalelor europene și întreabă câți soldați sunt dispuși să trimită”, a afirmat un al treilea diplomat.

Departamentul de Stat al SUA nu a oferit încă un comentariu oficial.

 

Ce a declarat, vineri, Zelenski

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat sâmbătă, în timpul discursului său susţinut în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, la crearea "forţelor armate ale Europei", atenţionând asupra unei relaţii deteriorate cu Washingtonul sub conducerea preşedintelui Donald Trump, informează dpa.

Zelenski a îndemnat Europa să-şi construiască propriul viitor, în condiţiile ameninţării care emană dinspre Rusia, iar angajamentul Washingtonului pentru securitatea continentului european slăbeşte.

"Este timpul, forţele armate ale Europei trebuie înfiinţate", a declarat Zelenski.

Astfel de trupe nu ar trebui să le înlocuiască pe cele ale NATO, dar să echivaleze nivelul contribuţiilor europene pentru apărare cu cele realizate de SUA, a subliniat preşedintele Ucrainei.

"Ieri, aici, la Munchen, vicepreşedintele american a fost clar. Decenii, a spus el, decenii de veche relaţie între Europa şi America se încheie", a spus Zelenski, cu referire la discursul susţinut de vicepreşedintele american JD Vance vineri.

"De acum încolo, lucrurile vor fi diferite şi Europa trebuie să se adapteze la asta", a atenţionat el, subliniind că Donald Trump va reduce sprijinul pentru apărarea Europei.

"Europa are nevoie de o singură voce, nu de zeci de voci diferite", a subliniat Zelenski.

"Unii din Europa ar putea fi frustraţi (în relaţia) cu Bruxellesul. Dar să fim clari: dacă nu este Bruxellesul, atunci e Moscova", a mai atenţionat preşedintele Ucrainei.

Volodimir Zelenski a îndemnat de asemenea Europa să coopereze cu Washingtonul, pentru că în caz contrar Moscova va profita de pe urma oricăror scindări ale Europei.

Zelenski a mai atenţionat că Rusia ar putea pregăti o nouă escaladare a conflictului, în condiţiile în care serviciile de securitate ucrainene deţin informaţii potrivit cărora Moscova caută să mute vara aceasta trupe pe teritoriul aliatului său belarus.

Rusia îşi întăreşte de asemenea forţele militare şi recrutează noi soldaţi, a mai spus Zelenski.

Desfăşurarea de trupe ruse în Belarus va fi declarată exerciţiu militar, a adăugat Zelenski, amintind că tocmai astfel a început invazia rusă asupra Ucrainei în urmă cu aproape trei ani.

Nu este încă foarte clar pe cine ar urmări Rusia să atace cu trupele comasate acolo, a declarat Zelenski, adăugând că nu sunt semne că Moscova ar dori să încheie un acord de pace.

Zelenski a menţionat de asemenea că Republica Belarus se învecinează cu trei state membre ale NATO şi a devenit un pilon important pentru operaţiunile militare ale Rusiei. Preşedintele Ucrainei a amintit în acest context de sistemele de rachete cu rază de acţiune lungă şi de armele nucleare desfăşurate de Rusia pe teritoriul belarus.

Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe aliaţii vestici ai Ucrainei să elaboreze planuri pentru a contracara un alt potenţial atac rus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel